DAVOR BERNARDIĆ: “Ovo su tri dokaza da Vlada pogoduje krupnom kapitalu”

Vladajući ne provode politiku plaća koja bi osnažila položaj građana s nižim primanjima i ugroženu srednju klasu.

Izvor: Media servis

Zaključak je to s konferencije za medije, na kojoj je SDP objasnio svoje planove za povećanje plaća.

U razdoblju gospodarskog rasta posebnu pažnju treba posvetiti povećanju standarda i smanjenju socijalnih razlika, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Samo u 2019. godini prihodi od poreza su planirani na razini koja je 10 milijardi kuna veća nego 2015. godine i tu ima prostora za povećanje, objasnio je.

“Kumulativno, država je u tom razdoblju po toj osnovi povećala prihode čak za 31 milijardu kuna pa je pravo pitanje, kuda je taj novac otišao? S rashodovne strane, povećani su izdaci za plaće u državnom i javnom sektoru.”

Vlada svojim odlukama pogoduje krupnom kapitalu, tvrdi Bernardić. U prilog tome, kaže, ide povećanje plaća većih od 18 tisuća kuna neto pri čemu su izostavljeni liječnici i medicinske sestre.

“Druga stvar, smanjili su PDV na dio hrane, koji je izuzetno podložan uvozu. Dakle, PDV na voće, povrće, svinjetinu, govedinu i tako su u najvećoj mjeri pomogli uvoznom lobiju. Treće, podigli su PDV na najpropulzivniji sektor u Hrvatskoj, turistički sektor.”

A evo i prijedloga koji će SDP sutra staviti u saborsku proceduru.

“Naš je cilj da povećanjem osobnog odbitka s 3800 na 5.000 kuna već sljedeći mjesec povećamo plaću za 700 tisuća radnika, između 330 i 500 kuna mjesečno.”

Branko Grčić je istaknuo da SDP ima konkretne mjere te da se nada da će stranka za godinu i pol biti spremna preuzeti odgovornost za vođenje Hrvatske.

Komentiraj