DAVOR BERNARDIĆ: Neka Tomašević kaže kad će zatvoriti Jakuševec, to je obećao

Saborski zastupnik i koordinator Socijaldemokrata za Zagreb Davor Bernardić održao je konferenciju za medije ispred Gradske skupštine Grada Zagreba, upozorivši na netočne informacije koje je Gradonačelnik plasirao u javnost.

„Jedan od takvih navoda jest tvrdnja da je novi model sa ZG vrećicama dobro prihvaćen jer je provjera u obiteljskim kućama, u desetak gradskih četvrti, pokazala da više od 80%  spremnika sadrži isključivo plave ZG vrećice. Pozivam gradonačelnika Tomaševića da zajedno prođemo nekoliko kvartova kako bi se uvjerili kako taj model za sada ne funkcionira. Jedino točno u njegovoj izjavi jest da se u obiteljskim kućama češće koriste plave vrećice, ali ne zbog oduševljenog prihvaćanja novog modela, već iz straha od mogućeg kažnjavanja. Tomaševićev model stvorio je nejednakost između korisnika usluga budući je jedino za obiteljske kuće točno određen korisnik kante, za razliku od kontejnera u stambenim zgradama na što smo i ranije upozoravali.

Dodatni problem jest što je Čistoća potpuno nespremna za provođenje tog modela skupljanja otpada. To se dokazuje kroz činjenicu da nema izgradnje boksova. Stanari pojedinih stambenih zgrada prisiljeni su sami plaćati boksove iz pričuve. Socijaldemokrati predlažu da taj dio sufinancira Grad Zagreb.

Također, pojavila se informacija iz zagrebačke Čistoće da će se narednih dana poništiti natječaj za nabavu boksova. Ističem, kako sam već upozoravao sam da se natječaj namješta za samo jednu tvrtku, samo jedan tip spremnika i samo jednog proizvođača! Što je pravi razlog poništavanja tog natječaja tek ćemo saznati, ali činjenica jest nešto tu ne štima. Pozivam sve predstavnike medija da pomno poprate što se događa s tim natječajem, kao i hoće li se i u sljedećem natječaju ponovno pogodovati toj istoj tvrtki.

Kada je u pitanju nesnosni miris, odnosno smrad na koji se građani žale, gradonačelnik Tomašević je za taj smrad prvo okrivio svinje, premda je istovremeno rekao i kako se njihov broj smanjio. Već dva dana kasnije, gradonačelnik je praktički priznao da se smrad širi s kompostane objavivši da će se biootpad miješati s drvnom masom i prekrivati folijom. Prijedlog Socijaldemokrata jest da se biootpad adekvatno sanira. Bez saniranja biootpada, smrad će se i dalje širiti.

Pozvao bih gradonačelnika Zagreba da odgovori na pitanje kada će ispuniti predizborno obećanje i zatvoriti Jakuševec. Pravedno je da najavi datum zatvaranja, a ukoliko ga ne planira zatvoriti, to isto tako treba reći. Građani Zagreba to zaslužuju znati!“