DAVOR BERNARDIĆ: Hrvatska ne smije biti taoc karijera Plenkovića i Grabar Kitarović

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sudjelovao je na pripremnom sastanku čelnika država, predsjednika i potpredsjednika Vlada i predsjednika stranaka iz reda Europske stranke socijalista uoči sjednice Europskog vijeća.

Cilj sastanka bio je usuglasiti stavove socijalista o temama koje će biti raspravljene na Europskom vijeću, među koji je zasigurno najaktualnija ona o imenovanjima na pozicije u europskim institucijama. Jednako je važan i strateški program Europske unije 2019. – 2024. koji će biti osnova za program rada slijedeće Komisije i ostalih institucija EU. Jedna od tema bio je i prijedlog višegodišnjeg financijski okvira EU za razdoblje 2021. – 2027.

Na marginama sastanka, Bernardić se kratko bilateralno susreo s Fransom Timmermansom, schpitzen kanidatom Socijalista, Sergejem Stanishevim, predsjednikom Stranke europskih socijalista, Stefanom Loefvenom, predsjednikom Vlade Švedske, Pedrom Sanchezom, predsjednikom Vlade Španjolske, Josephom Muscatom, predsjednikom Vlade Malte i Dejanom Židanom, predsjednikom Državnog zbora Slovenije.

Bernardić se sastao i s novoizabranim SDP-ovim zastupnicima u Europskom parlamentu te s njima razgovarao o tijeku priprema za kostituiranje novog saziva Parlamenta. Rekao je kako je zaključak da EPP predugo vodi Europsku uniju bez ikakvih vidljivih rezultata i odgovornost socijaldemokracije je da ponudi svoju agendu za socijalno pravednu Europu, za veće plaće, veće mirovine, održivi razvoj Europe, za borbu protiv klimatskih promjena i borbu za zeleno društvo.

“To je jedna od najvažnijih stvari koje smo danas apostrofirali na sastanku. Jedina garancija da će se socijaldemokratska agenda, pravednije, bolje i tolerantnije Europe provesti, je izbor Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije.

Njegov izbor bio bi garancija ostvarenja socijalno pravedne Europe i u pregovorima koji slijede idućih dana znat ćemo kako će se stvari razvijati. Određen je pregovarački tim koji čine Pedro Sanchez, predsjednik Vlade Španjolske i Antonio Costa, predsjednik Vlade Portugala”, kazao je Bernardić.

Osvrnuo se i na napise belgijskog lista Le Soir da bi Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković mogli biti na čelu Europske komisije. Za Novu TV je rekao: “Ako su te informacije imalo točne, očito je da im nije u fokusu Hrvatska, nego njihove karijere. A Hrvatska ne smije biti taoc njihovih karijera. Bilo bi dobro da građanima kažu kakvi su njihovi planovi, za što se zalažu i gdje zaista žele biti, ako ne žele biti u Hrvatskoj”.