DAVOR BERNARDIĆ: Antikorupcijsko povjerenstvo imalo 4 sjednice u 3 godine, a na čelu mu je HDZ

davor bernardić

Žalosno je da je u tri godine Antikorupcijsko povjerenstvo održalo samo četiri sjednice. To samo govori o spremnosti borbe s korupcijom u Gradu Zagrebu, a da ironija bude još veća, na čelu tog povjerenstva je HDZ, rekao je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić na redovitoj konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak.

Jedna od točaka dnevnog reda je Prijedlog programa suzbijanja korupcije u Gradu Zagrebu za 2016./2017. godinu.

“Doneseni program je skup želja na papiru, a za borbu protiv korupcije je potrebno puno više od toga. To prije svega znači kontrolu proračunskog novca, pristup informacijama, javno objavljivanje svih akata, potpuna transparentnost kad je gradska imovina u pitanju i potpuno osvješćivanje svijesti kod svakog pojedinca u gradu Zagrebu da informacije u svakom trenutku, bez obzira na vrijeme, može dobiti”, rekao je Bernardić, a prenosi Media servis.

Kao primjer naveo je ovogodišnji proračun Grada Zagreba, koji, napominje, nije detaljno razrađen. Javni novac je javna stvar i program trošenja proračunskog novca trebao bi biti javno objavljen…”Potpuna transparentnost, sve na internet, sve online i informacija o potrošnji svake proračunske kune jer to nije novac gradonačelnika niti gradskih upravnih tijela, to je novac građana ovog grada koji su ga svojim radom zaradili i uplatili u gradski budžet.”

U Skupštinu stiže i izvješće o radu gradonačelnika za 2014. i 2015. godinu. SDP ga neće podržati. Evo i zašto.

“Nemogućnost da se pored zdravih očiju vidi da se nije donio GUP grada Zagreba, da se nisu napravile nove prometnice i škole, da se nije uspio riješiti problem Jakuševca, problem otpada, da nisu napravljeni novi vrtići i da nisu uzeti novci iz europskih fondova. To je ono o čemu zbirno govori ovo izvješće.”

Pred gradske zastupnike stiže i Izvješće o radu Holdinga. I to po hitnom postupku. Bernardić je najavio da će u četvrtak sazvati Odbor za kontrolu kako bi došli do detalja iz dotičnog Izvješća.

“Prema onom što smo uspjeli vidjeti, dragomi je da je izvješće Zagrebačkog Holdinga po prvi puta došlo u mjesecu travnju. To do sada nije bio slučaj. S te strane možemo izraziti zadovoljstvo, a što se tiče detalja izvješća, postoji unutra puno stvari i puno dugovanja na koja će predstavnici Holdinga morati odgovoriti.”