DAVOR BERNARDIĆ: Ako ima iskaznicu HDZ-a i najgluplje tetino dijete mora dobiti posao

„Zvao me hefe i kaže, ni slučajno on nigdje“ – rečenica je koju je donedavni specijalni savjetnik Andreja Plenkovića, u nastavku ćemo iz jednostavnosti koristiti skraćenicu AP, uputio direktoru Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću koji ovih dana puni medijske stupce, prema prepisci koja je objavljena jučer u jednom tjedniku.

Kako navodi tjednik, prepiske otkrivaju kako se Jelić, kao osoba od Plenkovićevog povjerenja uplitao u javne nabave, uhljebljivanja i kreiranje izbornih lista, čak i u prekrajanje ovlasti ministarstva, a Jakupčić prenosi da ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da pokretanje Nacionalnog programa za korištenje energije iz biomase , ne bi donijelo glasove na izborima, iako stvar nosi ekonomske i klimatske benefite.

Na taj način je jasno da je resorna ministrica poljoprivrede i jedna od bliskih suradnica AP-a stavila stranački ispred nacionalnog interesa.

No to i ne čudi jer, uz ulizivački ton kojeg se ne bi se posramili ni najveći uvlakači, ova dvojica slave zbrinjavanje 6 kadrova vjerojatno iz HDZ-a u čestitarskom tonu:

Ja im poručujem: Bravo majstori. Red je da i najgluplje dijete od tetke dobije posao ako ima iskaznicu HDZ-a.” – riječi su kojima je Davor Bernardić iz Socijaldemokrata danas započeto iznošenje stajališta u ime tog Kluba zastupnika.

Iz ovih transkripata koji su, kako su jučer na Odboru za pravosuđe potvrdili iz državnog odvjetništva, jasno je da je AP oko svih zapošljavanja i ostalih spornih događaja, imao uvid i informaciju. Vrlo dobro je znao  što mu rade suradnici, i vrlo je izvjesno da je i sam nadzirao cijeli proces.

“Svima je jasno da vrh korupcijske hobotnice, ne ide do premijerovih vrata, već u njegov dnevni boravak. No, u Hrvatskoj nažalost, to nije ništa novo, jer je i iz prošle Vlade 14 ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju, sjetimo se Martine Dalić, Lovre Kuščevića. Ali bez obzira na to HDZ je dobio na izborima.

No, na stranačka zapošljavanja nisu imune ni druge stranke, primjerice stranka Možemo! u Gradu Zagrebu, gdje se u, navodno neovisnim natječajima, biraju kao najsposobniji kadrovi bliski Možemo! ili SDP-u, jer eto upravo oni raspolažu potrebnim stručnim znanjem za mjesta pročelnika ili voditelja podružnica. Iako u životu nisu niti jedan dan radili te poslove.

U Gradu za sada sve suprotno od svrhe natječaja, za 5 ureda još nisu niti raspisani natječaji, očito se čeka koalicijski dogovor oko osoba koja će na natječaju biti najsposobniji kandidat.

Što se tiče aktualnih natječaja, evo baš pratim natječaj za stručnu službu Gradske uprave, gdje od same objave natječaja znam da će biti odabran kandidat ŽM53670, a ne kandidat KP43875.

Način provedbe postupka natječaja dobio je jedno novu dozu sektaške paranoje, pa se sada, pod šifrom koja uključuje inicijale i dio OIB-a, tijekom natječaja skrivaju podaci o kandidatima, očito –  da se ne bi mogli  javno provjeriti njihova povijest i povezanost s određenim političkim strukturama.” – kazao je Bernardić.

“U toj paranoji se pazi samo na to da, uz Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta, bude i treći član koji je pouzdan u izvršenju stranačkih dogovora.

U Hrvatskoj je nažalost korupcija postala normalna pojava. 96% ljudi u našoj zemlji po podacima Transparency Internationala ne bi prijavilo korupciju.

Korupcija, i to ona politička  je u prošlom mandatu bila karakterizirana žetončićima iz stranke Milana Bandića, gdje su dobro se sjećam, bliski suradnici Peđe Grbina s kojima je 4 godine pokušavao srušiti tadašnje rukovodstvo SDP-a – dizali ruku za HDZ.

A jučer smo svjedočili novom obliku političkog utjecaja na institucije, gdje baš Ustavni sud, nakon 13 godina nečinjenja, donosi Odluku o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama zbog nesrazmjera u broju birača po izbornim jedinicama.

Svima je jasno da je HDZ-ov Šeparović iz poznatog trokuta kumstva Šeparović, Bačić, Šeks, donio ovu odluku u duplom pasu s AP, ne bi li se sada tražio novi model izbora koji bi HDZ-u trebao omogućiti da što bolje prođe u smislu mandata na