DAVALI MITO: Optužnica protiv 14 osoba – plaćali za potvrdu o cijepljenju protiv korone

Podignuta je optužnica protiv 14 soba zbog sumnje da su medicinakoj sestri plaćali određeni iznos da im u karton unese da su cijepljeni protiv koronavirusa, iako se nisu cijepili.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

‘‘USKOK je, nakon što je 29. rujna 2022. donio rješenje o provođenju istrage protiv 243 okrivljenika, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita. U odnosu na ostale okrivljenike istraga se i dalje provodi.

Optužnicom se 14 okrivljenika terete da su, u razdoblju od srpnja do listopada 2021. godine u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100,00 eura koje je prethodno pribavio od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne COVID potvrde.‘‘