DARINKO KOSOR: Kazneno sam prijavio Jelenu Pavičić Vukičević jer je lagala

Podijelite članak

darinko kosor

Predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije u intervjuu za Media servis komentirao je ponavljanje situacije s nedostatkom kvoruma u Saboru, mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora i s kime bi tada na iste izašao, kao i najavu privatizacije dijela državnih tvrtki.

Zbog izjava da mu se pogodovalo u donošenju GUP-a Zagreba 2002.godine podnio je kaznenu prijavu protiv Jelene Pavičić Vukičević, a siguran je i da će Zagreb od iduće godine voditi žena gradonačelnica. S Kosorom je razgovarala Marinela Ruškovački.

U idućih tjedan dana moramo prestrojiti redove i jednostavno vidjeti koji su to zastupnici koji obavljaju poslove koji ih sprječavaju da dolaze na sjednice i obavljaju na svoj posao, naglasio je Kosor.

“Mislim da ćemo to riješiti, ono što je pozitivno danas jest da je svih 15 zastupnika Mosta bilo na sjednici, da su bili na kvorumu, da smo postigli sporazum s njima kao Domljubna koalicija i Most. Ovim putem čestitam zastupnicima Mosta što su bili disciplinirani,” rekao je u intervjuu za Media servis Darinko Kosor.

Na pitanje je li stabilnost to da se strepi od nedostatka kvoruma zbog nedolaska svega nekoliko zastupnika, Kosor odgovara da to nije neuobičajeno niti u drugim europskim parlamentima, ali da se uozbiljiti treba, jer “imamo neke zastupnike, kao gospođa Perković koja ne obavlja svoj posao, a prima plaću. Ne dolazi na sjednicu. Ona je meni super kao sportašica, ali ne možete raditi nešto za što fizički ne možete biti, morate naći zamjenu. Očekujem da će se od idućeg petka uozbiljiti svi oni drugi Klubovi čiji zastupnici danas nisu bili,” kaže Kosor.

Proziva oporbu da svaki petak kod glasovanja napušta Sabor. “Namjerno minira sjednice i to samo pokazuje koliko su neodgovorni prema građanima RH. To što uspiju minirati kvorum nije toliko važno, koliko pokazuju svoju neodgovornost,” rekao je Kosor.

Ponovio je stav da bi za njega scenarij oko preslagivanja zastupnika SDP-a, HNS-a, HDSSB-a ili nacionalnih manjina, odnosno njihovo eventualno “pretrčavanje” u neki klub većine bio prevara birača. “Možete misliti kako bi tek onda sklapali većinu. Jedan koji ne bi došao bi mogao narušiti kvorum, a imali bi nešto što ne bi bila prava volja birača”, dodaje HSLS-ov Darinko Kosor.

Na pitanje bi li, u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora, opet koalirao sa HDZ-om odgovorio je da je HSLS u Domoljubnu koaliciju, unatoč ideološkim razlikama, ušao vjerujući da će ova vlast, za razliku od prijašnje, provesti reforme. Ja bih uzeo neki rubni datum, a to je 28.05., to je datum kada HDZ ima svoj izborni Sabor, kada će turbulencije u HDZ-u vjerojatno završiti, oni će izabrati Predsjedništvo, Glavni Odbor stranke. Prestat će se baviti sami sobom, odlaskom na svoje županijske, gradske i općinske skupštine i onda će se okrenuti radu hrvatske Vlade. To je pravi trenutak da se sjedne. Danas sam se čuo s gospodinom Karamarkom i rekao mu da se nećemo nalaziti ova dva tjedna, tek nakon 28.05. i onda vidjeti što napraviti da Vlada funkcionira,” objasnio je Kosor za Media servis.

Što se tiče moguće suradnje s HNS-om na državnoj razini, kaže da i tu ima razgovora.”Ja nemam ništa protiv da se napravi jedan centristički blok pred iduće lokalne izbore, tako i za moguće izvanredne državne izbore. HSLS je u ovom trenutku najkorektniji partner HDZ-a i tako će biti dok god ova većina bude. Ne bježimo niti od budućih izbora, pa i lokalnih da se formira jedan centristički blok,” kaže Darinko Kosor.

S izborom tvrtki koje su skinute sa popisa onih od strateške važnosti slaže se, privatizaciju podržava.

“Zašto smo mi po svom rastu BDP-a iza svih zemalja u Europi jer se bavimo samo izborima, političkim grupacijama i socijalnim skupinama. Ovo je put u pakao,” kaže Kosor.

Što se situacije, odnosno arbitraže INA – MOL tiče, Kosor smatra da se ne može istovremeno voditi i arbitražni spor i pregovarati s MOL-om, a da je najgora opcija odustajanje od arbitraže. Potvrdio nam je da je zbog izjava da mu se pogodovalo u donošenju GUP-a Zagreba 2002.godine podnio kaznenu prijavu protiv Jelene Pavičić Vukičević.

“Protiv nje sam podnio kaznenu prijavu. To je vrlo jednostavno, čak sam si dao truda da poslije provjerim je li bilo izmjena GUP-a u tom periodu, čak nije bilo niti izmjena GUP-a u tom periodu. Ona je u cijelosti lagala, ali netko joj je 15 minuta prije javio na telefon”, kaže Kosor.

Zadovoljan je što su se za gradonačelnicu Zagreba kandidirale Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, a na naše pitanje hoće li, kao što se nagađa, podržati Švaljek, Kosor odgovara: “Mogu reći da mi je drago da ima dvije žene kandidatkinje. Mislim da je vrijeme za ženu gradonačelnicu. obje su puno bolje nego sadašnji gradonačelnik,” ističe Darinko Kosor.

Komentiraj