“DAREŽLJIVA” VLADA: Narod će skupljati za lijekove za djecu – država će još toliko dodati

milan kujundžić

Vlada je na sjednici prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti za nabavu lijekova za rijetke i teške bolesti, koji nisu na listama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Vlada je zaključak donijela nakon što ga je najavilo Ministarstvo zdravstva kao rekaciju na upozorenja udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi ni obećanja premijera Plenkovića vezano uz donošenje hitnog plana liječenja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom.

“S nakanom omogućiti bolesnicima nove lijekove što prije i što većoj dostupnosti, posebno stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva procjenjivat će stručnu medicinsku opravdanost primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke ili teške boljesti te nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim idikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano, preporučit će i odobriti primjenu lijeka”, rekao je ministar Milan Kujundžić, a prenosi Media servis.

Novac će se osiguravati kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj.

“Vjerujemo da će se Hrvati kao i dosada odazvati i da će se skupljanjem takvih priloga prikupiti određeni dio sredstava. Koliko se skupi još toliko će država dodati”, rekao je ministar Kujundžić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!