DANIJELA DOLENEC: Lako je okriviti nas, ljude, da smo ‘Balkanci’, ali nije problem u ljudima

Zamjenica gradonačelnika Zagreba oglasila se na društvenoj mreži zanimljivom objavom u kojoj među ostalim kaže: “Ne dajmo se uvjeriti da smo sami prepreka svojoj boljoj budućnosti, jer nismo”.

Ovo je njezina objava na Facebooku:

Naši ljudi, gastarbajteri koji rade u Njemačkoj, Švicarskoj, Irskoj i tko zna gdje već, tamo plaćaju poreze, paze parkiraju li propisno, u pošti strpljivo stoje u redu, u tramvaju se voze s uredno plaćenom kartom. I tako godinama, neki desetljećima, žive poštujući pravila, rade, štede, privređuju za sebe i svoju obitelj. I onda se vrate u Hrvatsku, i eno ih traže štelu, guraju se preko reda, bacaju otpad na divlja odlagališta, parkiraju di se sjete, švercaju se u tramvaju….

Što je pouka ove priče?

Ako isti čovjek može godinama poštivati pravila, i onda ih zanemariti isti tren kad pređe granicu Lijepe naše, onda nije problem u ljudima, nego u institucijama koje ne provode dosljedno vlastite propise.
Lako je okriviti nas, ljude, da smo ‘Balkanci’, odnosno neobrazovana masa kojoj ne možeš donijeti ‘Europu’. To je ne samo lako, nego i korisno, jer time nam se iz pogleda zaklanja pravi problem: to da nas institucije ove države ne tretiraju kao jednake. Ako si ničiji, platit ćeš kaznu za parking svaki put. Ako si netko ili nečiji, nećeš je platiti, moguće nikad. U takvom kontekstu, poštivanje pravila ispada sport za bedake. U takvoj državi racionalno je, i isplati se, probati propise zaobići, i zato većina ljudi većinu vremena u Hrvatskoj to i čini.

Ali ne zato što smo ‘takvi’, nego zato što nam institucije ne funkcioniraju. Da bismo poštivali propise, inistitucije nas moraju tretirati kao jednake.

Da bismo implementirali novi model odvajanja i naplate mješanog komunalnog otpada, a što je nužno da Zagreb napokon preuzme svoj dio zadaće razvoja zelene ekonomije, Grad Zagreb mora osigurati jednakopravnost, a zauzvrat tražimo aktivno sudjelovanje svih stanovnika grada.

Značajan dio Zagrepčana već sada ulaže napore u razdvajanje i odlaganje, i s pravom su frustrirani na svoje susjede koji bacaju otpad gdje se sjete, ili na primjer u spremnik papira ubace koru od banane i tako unište čitavu tu sirovinu, onemogućujući njenu oporabu.

Iskorak možemo napraviti jedino kao zajednica, tako da svatko od nas preuzme odgovornost, i tako da svatko od nas one oko sebe pozove na odgovornost. Zato je ovo primjer političke odluke koja je dalekosežna, jer traži od nas da mijenjamo svoje ponašanje.

S tim da se nesumnjivo mijenjamo na bolje, a stječemo i samopouzdanje – da možemo urediti svoje gradove i društvo na boljitak svih.

Na Gradu Zagrebu je da osigura informiranje i edukaciju, a zatim da osigura da su pravila jasna i da se provode jednako za sve. Na svima nama kao stanovnicima je da damo svoj doprinos smanjenju zagađenja, poboljšanju kvalitete života u svom susjedstvu, i uljepšavanju ulica i vizura grada Zagreba.

Ne dajmo se uvjeriti da smo sami prepreka svojoj boljoj budućnosti, jer nismo. Uvjerena sam da to možemo.

(fotka je s jučerašnjeg otvorenja prve cjelovito obnovljene zgrade javne namjene, OŠ Miroslav Krleža)