DANICA JURIČIĆ: Moj protukandidat, koji želi učiti od Hasanbegovića, prešutio prosvjed

Unutarstranački izbori za čelno mjesto SDP-a Zagreba sve su bliže, a kandidatkinja Danica Juričić javila se komentarom kako i covid potvrde mogu imati važnu ulogu na dan glasovanja i da je nedopustivo onemogućiti da glasaju i oni koji ih nemaju.

Ovo je njezina objava na Facebooku:

COVID-potvrde dotaknule su se i unutarstranačkih izbora u SDP-u. Otvorila sam to pitanje u stranci i prije ovih prosvjeda u Zagrebu.

1. Najprije prosvjedi protiv COVID-potvrda u Zagrebu pretvorili su se u fizičko nasilje nad novinarem, što ću uvijek javno osudjivati, a o gradjanskim slobodama konstantno razgovarati, budući su slobode manipuliranjem gradjanima oko cijepljenja i covid potvrda otišle do toga da se izudara novinara Gorana Latkovića dok je izvještavao o prosvjedu. Nedopustivo!

2. Cijepljena sam i odavno imam covid potvrdu. Omogućavala mi je da putujem u druge države, potpuno razumijem potrebu epidemiološke zaštite ne ugrožavanja tudjih života i da nitko ne ugrožava njihovu slobodu zaštite zdravlja.

3. Ali, na prvu ideju koja je stigla iz SDP-a kandidatima koji žele voditi SDP Zagreb, da će se samo s covid potvrdama moći glasovati na unutarstranačkim izborima u prostorima mjesne samouprave (u kojima SDP održava sastanke), jer tako propisuje Stožer s potpisom Božinovića, reagirala sam tražeći hitni sastanak na Ibleru s ostalim kandidatima – jer se na demokratskim izborima biračkim pravom glasa ne može manipulirati covid potvrdama.

4. Ne može se našim članovima covid potvrdom uskratiti pravo glasa. Neka se nađu dodatna rješenja testiranjem, neka se ponudi mogućnost glasovanja vani, obilazak čak i članova po stanovima, sve je moguće u skladu s epidemiološkim mjerama, čak organizirati glasovanje u središnjici SDP-a na Ibleru, ukoliko su problem prostori mjesne samouprave gdje se od Stožera traže covid potvrde.

5. Ljudi, činjenica je da smo mi na sastanku na Ibleru o ovome prošli tjedan morali razgovarati i pobuniti se protiv toga da stranački povjerenici covid potvrdama ograniče pravo glasa u SDP-u pozivajući se na HDZ-ov Stožer civilne zaštite, dovoljno komprimtiran manipulacijama u političke svrhe!

Izbori su već dovoljno kompromitirani pokušajem da postanu oktroirani. Predsjednik/Predsjednica SDP Zagreb ne može uz covid potvrde dobiti mandat od 1.700 članova sa samo 200 -300 glasova. Bila bi to velika sramota za veliku stranku. Na tom sastanku svi su kandidati to podržali kao nedopustivo, i o tome diskutirali, samo je jedan, znate koji, to odšutio.

Kad sam vidjela da je na prosvjedima protiv covid potvrda u Zagrebu u političke svrhe manipulirao Zlatko Hasanbegović, koji je netko od koga jedan od SDP kandidata želi učiti, jasno mi je zašto je taj, znate koji, i prosvjed u Zagrebu prešutio.

SDP Zagreb ne može šutjeti. Predsjednica neće sigurno.

Na nama je i odgovornost zaštite zdravlja, života, ali i odgovornost zaštite sloboda kojima ne ugrožavamo slobode drugih i u epidemiološkim uvjetima. To je građanska hrabrost, tražiti inkluzivna demokratska rješenja. Sada čekamo da se iz SDP jasno iskažu sve mogućnosti glasovanja za one koji covid potvrdu nemaju.