DANI USKRSA: Ovako to izgleda u Hrvatskom zagorju

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, dan kada se slavi pobjeda svjetla nad tamom, odnosno vječnoga života nad smrti. Ne čudi stoga što se upravo uz ovaj radostan blagdan, od davnina vežu uistinu brojni zanimljivi običaji, od kojih su se mnogi održali i danas.

Piše: Gordana Tepuš (Radio Kaj)

Velika subota dan je tišine, mira i molitve uz brojne pripreme za proslavu Uskrsa. To je dan kada vjernici odlaze u crkvu pokloniti se Isusovom mrtvom tijelu i pomoliti se nad njegovim grobom. Nakon gotovo mističnih crkvenih obreda, posebno je lijepo na zagorskim bregima, a kako se prisjeća supsidijar župe svete Jelene Križarice iz Zaboka Marijan Culjak.

“Važno je bilo pripremanje krijesa ili kako se kaže vuzmenke koja se palila rano ujutro na Uskrs. Kod crkve na prikladnom mjestu blagoslivljala se vatra, a mi bismo svi od kuće nosili sušenu gubu koju smo ljeti skidali s drveća i pripremali je da bi bila dovoljno suha da se može zapaliti na toj blagoslovljenoj i posvećenoj vatri”.

Ilustracija: Pixabay.com

Običaji poput spomenutog i danas se vjerno čuvaju, no zbog ubrzanog načina života, sve je manje brežuljaka koji su u uskrsnoj noći obasjani plamenom krijesova. Zasigurno najrasprostranjeniji običaj je blagoslov hrane.

“Taj blagoslov bio je značajan jer se nosio u košarama, za cijelu obitelj. To je najčešće bila naša zagorska gibanica ili kuglof. Tu su bile onda pisanice, tu je bilo obavezno meso, najčešće šunka koje se onda nosilo na blagoslov. Uz tu hranu nosilo se i prve plodove proljeća, a to je bilo mladi luk i hren.”

I nekada davno, uoči Uskrsa ukrašavala su se jaja, odnosno pisanice, no na posve drugačiji način nego danas, prisjeća se Marijan Culjak.

Ilustracija

“Jaja bi se kuhala u vodi od luka tako da bi dobila jednu tamnu, zagasito žutu boju, a onda bi se zamotala u čarapu i po njima bi se stavljali različiti listovi, bilo djeteline, bilo nekog drugog zelenila”.

U Hrvatskom zagorju uz Uskrsno se vrijeme veže i običaj pucanja iz pištola, odnosno kubura. Običaj je to iz davnina, a i danas ga čuvaju i njeguju članovi Povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Keglevićeva straža – Kostelska pištola. Predsjednik udruge Milan Flegar.

“Godine 1.523. dolaskom grofova Keglević u tvrđavicu Kostel nastala je jedna tradicija koja je održana do dana današnjeg. Naime, grof Keglević imao je običaj otići u crkvu koja je bila nedaleko od tvrđavice. Onda su prvo postavili njegova dva stražara koja su čuvali Isusov grob. To je i dan danas običaj, čuva se na Veliku subotu i Veliku nedjelju.”

Kada su stražari izašli iz crkve, izvadili su svoje pištolje, prepričava dalje Flegar.

“I opalili su nekoliko puta u zrak da to bude bučnije. Po mom skromnom mišljenju to je najvjerojatnije povezano s pričom iz Biblije da je na Uskrs bila velika grmljavina pa su na taj način doprinijeli da bude ugođaj samog Uskrsa”.

​Uskrsnih običaja naravno ima još mnogo, a zahvaljujući brojnim čuvarima baštine, čuvaju se od zaborava i njeguju te prenose na mlađe naraštaje. Vjerujemo da u vašim obiteljima ovih dana živi barem djelić naše bogate tradicije, koja nas čini toliko posebnima, te da zahvaljujući upravo vama ona neće nikada izumrijeti. Sretan vam Uskrs.