DANI HURIN-a U SVETOM MARTINU: Dodijeljene nagrade najboljim emisijama radio postaja

Tradicionalni godišnji skup Hrvatske udruge radijskih nakladnika – Dani HURiN-a – održan je 21. i 22. studenoga u Toplicama Sveti Martin, u organizaciji te Udruge te suorganizaciju Zaklade Konrad Adenauer, Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti i HDS-ZAMP-a.

Tijekom dvodnevnog programa održane su panel-rasprave, radionice te sabor HURiN-a, udruge koja okuplja 70-ak radiopostaja Hrvatske. Radi se o jedinom strukovnom okupljanju radijskih nakladnika u Hrvatskoj, važnom za određivanje smjernica zajedničkog nastupa u ostvarivanju prava i poboljšanju položaja radijskih postaja. I ove godine, kaže predsjednik HURiN-a Željko Švenda iz Donjeg Kraljevca, vlasnik radiopostaje Studio M, skupu se odazvalo više od 200 predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija, stručnjaka iz radijske industrije te predstavnika akademske zajednice i Ministarstva kulture i medija, što svjedoči o renomeu asocijacije. Švenda je na otvorenju skupa istaknuo da se radijski programi ne baziraju na senzacionalizmu te da je to razlog što uživaju najveće povjerenje građana: „Nadam se da će rasprave na ovom skupu pridonijeti većoj transparentnosti financiranja medija“, naglasio je Švenda.

Sudionike skupa pozdravila je u ime Međimurske županije pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknuvši da je u Međimurju prisutna tradicija praćenja radijskih programa te da teme panela smatra važnima jer teže poticajnim rješenjima i još kvalitetnijoj suradnji radija s područnom samoupravom. Pročelnica je pohvalila predsjednika HURiN-a Željka Švendu za odličnu organizaciju velikog skupa kao i za zalaganje za interese radijskih nakladnika te doprinosu u promicanju prenošenja istinite, kvalitetne i pravovremene informacije.

U svečanom dijelu skupa dodijeljene su godišnje nagrade HURiN-a među kojima je Radio 105 iz Selnice nagrađen u čak dvije kategorije – za jingl „Ne čujeju” te za 30 godina djelovanja.

Upravo Radio 105 iz Selnice ilustrira činjenicu da je radio medij koji ne polarizira javnost. Tijekom 30 godina djelovanja ne samo da su u Međimurju stekli vjernu publiku, već su postali most koji nas povezuje sa slovenskim Prekmurjem i Prlekijom, gdje također bilježe iznimnu slušanost, a materinju riječ donose i u domove pomurskih Hrvata u Mađarskoj.

Foto: HURIN

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je u svečanom dijelu skupa sudionike, te čestitavši međimurskom Radiju 105 i ostalim nagrađenim nakladnicima, svima poželio mnogo uspjeha u radu i obogaćivanju medijskog prostora novim, kvalitetnim sadržajima kao i u poticanju pluralizma čime doprinose gradnji demokratskog i humanog društva.

Emisije nagrađene Zlatnim mikrofonom su: “Niš ne reci, niš ni” Radio Ogulina, autora i voditelja Dubravka Dragičevića, emisija „Sjećanja” Radija Nova Gradiška urednika i voditelja dr. Radomira Dumičića i Bakina škrinjica Radija Quirinus iz Siska, urednice Karmen Valenta.

Najboljim su radijskim voditeljima proglašeni Dražen Kocijan Kocka sa Super radija iz Čazme, Maro Lipovšek Battifiaca s Radija Istre i Tamara Blažević s Radija Bljesak iz Okučana.

Zlatni mikrofoni u kategoriji radijskih akcija dodijeljeni su Prigorskom radiju za akciju „Uljepšajmo Uskrs onima kojima je to najviše potrebno”, Medulin FM-u za akciju “5. rođendan Medulin FM-a za Udrugu Naš san njihov osmijeh” i Radiju Slavonija za akciju posvećenu Caritasovoj pučkoj kuhinji.

Uz Radio 105, priznanje Zlatni mikrofon za najbolje jinglove osvojili su Radio Bljesak Okučani za jingl „Za više svjetla i zraka” te Radio Korzo za jingl „Posao”.

Dodijeljena su i jubilarna priznanja i to Radiju Medulin FM za 5 godina djelovanja, za 25 godina Radiju Drava, te za 30 godina Radiju Poreč, Slavonskom radiju, Radiju Banovina iz Gline te, kao što smo naveli, našem Radiju 105. ‘Veterani etera’ u ovoj kategoriji su Radio Orahovica i Radio Vrbovec kojima je dodijeljeno priznanje za 55 godina djelovanja, dok je predstavniku Radija Vinkovci  predano priznanje za 65 godina postojanja radiopostaje.

Dobitnici nagrada za životno djelo su Željko Mišković s Hrvatskog radija Vukovar na kojem radi kao voditelj tehnike, te Domagoj Pejić, urednik i voditelj s Hrvatskog katoličkog radija.