DANAS KREĆE TOP RADIO: Iza mene je 21 godina rada i nitko drugi – kaže Jurić Kaćunić

Ivan Jurić Kaćunić, vlasnik Radio Dalmacije, Radio Entera i TOP radija, koji kreće danas s emitiranjem na frekvenciji nejadašnjeg Radija 101 gostovao je u emisiji RTL Direkt.

Podsjećamo kako je bilo mnogo buke nakon što je Vijeće za elektroničke medije dodijelilo na natječaju frekvenciju ugašenog Radija 101 tvrtki Ivana Jurića Kaćunića, čija je ponuda ocijenjena najboljom.

Široj javnosti niste poznati, suzdržavali ste se od javnih istupa medija, zašto ste sad odlučili progovoriti?

Osobno mislim da je idealna prilika da evo baš u vašoj emisiji pred vašim gledateljima najavim, za nas je večeras jedna uzbudljiva večer, pripremamo se za sutrašnji početak emitiranja TOP radija i s obzirom na sve okolnosti koje su se pojavile, osobno smatram da imam prigodu reći ono što smatram da je najvažnije, odnosno da su sadržaji iz priloga dosta neutemeljeni. U tom kontekstu nemam osnova za sumnjati da sve ono što radim i dalje je u skladu s hrvatskim propisima, s druge strane da ćemo tržištu ponuditi jedan vrhunski radijski proizvod.

Gospodin Tedeschi javno kaže da ste vlasnik žigova, većina ostalih radijskih postaja što dakle ukazuje da ste vi s njima u nekom  vlasničkom odnosu, u nekoj kombinaciji da zajednički, kako kaže djelujete, to se čini kao dosta jak argument. 

Mi moramo biti svjesni činjenice da postoje propisi koji jasno definiraju što je pozicija nekoga  tko je nositelj žiga. Biti nositelj žiga ne znači biti vlasnik trgovačkog društva.

Ali on kaže da je to isto kao da je Podravka vlasnik žiga Atlantika.

Ja bih rado bio vlasnik žiga Podravke, a da ga nije Podravka zaštitila prema tome, sloboda  poduzetničkog djelovanja je da zaštitite ili da imate aktivnosti koje podrazumijevaju da štitite određeni broj žigova, određeni interesa itd. Poznato je da sam ja zaštitio veći broj žigova, ne samo ovih radijskih postaja koje su spomenute jer to vidim kao neku svoju buduću investiciju. Nositelj sam i žiga Kiss FM, to je jedan ozbiljni njemački radijski pogon i moram reći da nažalost nisam ni u upravi ni u nadzornom odboru.

Ali vi ste vlasnik njihovog imena?

Vlasnik sam žiga, primjerice tog Kiss FM-a na području RH. Ono što je važno reći, da bi se ostvarile indicije, odnosno da bi postojala nekakva situacija da sam ja koristio žig da bi na bilo koji način upravljao bilo kojom radijskom postajom koja se spomenula, ja moram reći da bi morala postojati i neka ekonomska  korist od toga, mora neka pravna formulacija biti na temelju koje bi se taj ekonomska korist koristila. Ja samo mogu reći da takvih situacija nije bilo. Ne upravljam na bilo koji način s bilo kime, a s druge strane postavlja se pitanje da li neke radijske postaje imaju ikakve koristi od mene otkupiti neki žig.

Vi biste ih prodali?

Da, ako postoji mogućnost, drage volje. I u tom kontekstu postavlja se pitanje da li taj dio radijskih postaja, to što one mogu najbolje zastupati svoj interes,  to uopće žele kupiti od mene takav žig.

Gospodin Tedeschi podnio je tužbu Upravnom sudu, on je izgubio na tom natječaju, s argumentacijom da je vaša ponuda bila nepotpuna, da ste u ponudi stavili prostor i adresu koja  zapravo ne bi smjela biti u toj ponudi i da je zbog toga u drugom krugu nešto da su dva člana Vijeća se suzdržala od glasovanja da vam se odobri emitiranje ako se ne varam.

Ja bih se suzdržao bilo kojeg komentara onih tijela koja su neovisna, bila to Agencija za elektroničke medije bilo to Upravni sud ili bio netko treći. Ono što mogu reći ponuda Top radija je definitivno bila kompletna u smislu vjerodostojna, istinita itd.

Što ste vi imali bolje u ponudi od recimo Tedeschija, Čermaka, to su ozbiljni igrači…

Sigurno moram naglasiti da je vrlo važno za radijsku industriju hrvatsku da se ozbiljni hrvatski gospodarstvenici uključuju u rad radijske industrije. To znači da radijska industrija ima neki svoj prosperitet. U onom što sam ja vidio da je prosperitet radijske industrije i što sam ponudio kroz projekt TOP Radija je upravo povezanost radijske industrije kao sastavnog dijela kreativne industrije da se na bazi kreativnih industrija kao jednog gospodarstva  može razvijati ono što je zagrebački kulturni identitet. I to je prvi temelj onoga što nosi TOP radio. Drugo što ima je snažan informativni program i treći temelj je definitivno razvojna politika u smislu novih inovacija u tehnoloških dostignuća i činjenica da taj TOP radio sa sobom u nekoj skoroj perspektivi donijeti između ostalog nešto što je prvi visual radio u Hrvatskoj itd.

Znači radio i televizija?

To je pojednostavljeno.

Vi ste bili izvršni direktor Miroslava Kutle za ovu mrežu radijskih postaja?

Ja nisam bio izvršni direktor…

To kaže Miroslav Kutle, dakle očito…

Ja nisam bio izvršni direktor. Vrlo interesantno, kad god se ostvari nekakav poslovni uspjeh ili neki poslovni rezultat, uvijek se nekog pojedinca stavlja u kontekst da iza njega netko stoji. Ja vam mogu reći da iza mene stoji 21 godina rada i nitko drugi.

Dobro, to sad zvuči kao neka politička fraza…

Zvuči kao fraza, isključivo su politički rezultati.

Ali Miroslav Kutle je predočavao neke dokumente koje ste vi njemu slali u BiH, dakle vrlo je jasno iz tih dokumenata koje je objavio tjednik Nacional da ste vi s njim u bliskim odnosima odnosno da vodite njegove operacije u Hrvatskoj.

Ako postoji ikakva opravdana osnova za bilo što za što se smatra da su opravdani zahtjevi prema meni, ja smatram da u institucijama hrvatske države postoji neovisna vlast, ona treća vlast a to je sudstvo. Postoje pravni lijekovi, pa nek izvole…

Pa dobro, Kutle baš ne može doći u Hrvatsku pa da vas ovdje može tužiti. Gdje ste se zapravo razišli s Kutlom?

U cijeloj priči se postavlja nekakva teza o nedefiniranom vlasničkom odnosu. Ne postoji nikakvi nedefinirani vlasnički odnosi. Vrlo jasno i decidirano mogu reći: Povijesno naslijeđe koje je pripadalo gospodinu je zaključeno i u tom kontekstu on je svoja prava konzumirao. Ja osobno nikoga nisam napustio ni promijenio stranu. Ponavljam, ako postoji bilo kakva osnova tu osnovu se može pravdati pred sudom.

Ali znate gdje ste mu se zamjerili i što vam zamjera?

Ja ne ulazim u nikakve motive nastupa, ja mogu samo ponoviti još jednom da ne postoje nikakve osnove, ni moralne ni financijske ni bilo koje druge, zašto se netko sjeti nakon 7 ili 10 ili 15 godina pozivati na neko povijesno naslijeđe. To je pitanje za nekog drugog, a ne za mene.

Od njega također dolazi informacija da su nakon njega u taj biznis uletila braća Pripuz, koji su vam zapravo i omogućili da isplatite Kutlu, odnosno da su oni dali neki kredit od 4 do 5 milijuna eura, odakle se dalje krenuo vrtiti posao. Kakvi su vaši financijski i poslovni odnosi s braćom Pripuz?

Ja vam samo mogu reći i ponoviti ono što sam rekao. Iza mene stoje 44 godine života i 21 godina uspješnog poduzetničkog rada. Nisam ovisan o nikome i nikome ništa ne dugujem u bilo kojem smislu, utjecajnom, političkom, financijskom i bilo kojem drugom i to je notorna činjenica. Sve ostalo su teze koje su se nametnule kao jedan iskristalizirani interes svakog pojedinca, neovisno o tome je li sudjelovao u ovom oko koncesije TOP radija ili u ovoj nekoj drugoj priči. Sve se zna.

Jeste li u kakvom financijskom odnosu s braćom Pripuz?

Vrlo decidirano, nemam prema nikom nikakvih financijskih ili drugih oblika, materijalnih ili imovinsko pravnih obveza pa uključujući i gospodu koja su spomenuta.

Navodno neki članovi te obitelji rade u nekim vašim firmama?

Zato što ne postoji u Zagrebu čovjek koji je u bilo kojem poslovnom segmentu nešto radio a da nije susreo barem jednog od članova te familije. Dakle ako postoji teret na nekome, onda ne znači da su i drugi članovi u istom teretu. Ja nisam nikad sporio da poznajem tu obitelj, da smo imali određenih poslovnih kontakata, ali ne u medijskom segmentu, ne s gospodom koja su spomenuta, a tu prvenstveno mislim na ljude koji su tu prozvani, a to su Petar i Zoran Pripuz.