DAN USTANKA: U Srbu obilježavanje 75. obljetnice – dolaze antifašisti, ali i A-HSP

srb

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, obilježit će Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu.

Nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. srpnja 1941. odlučilo je podignuti ustanak.Buknuo je koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba, piše Media servis.

Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Obilježavanje počinje u podne podno antifašističkog Spomenika ustanku. No tekovine antifašizma nisu svima po volji.

Ovogodišnje obilježavanje htjele su spriječiti ekstremne snage pod vodstvom izvanparlamentarne stranke A-HSP. Namjeravali su logorovati do 1. kolovoza oko spomenika tvrdeći da će održavati predavanja o Domovinskom ratu. Policija im za to nije dala dozvolu, a intervencija je uslijedila nakon što su odbili povući se i razmontirati šatore. Pružali su pasivni otpor, pa su završili privedeni, a njihovom vođi Kelemincu zabranjeno je doći u Srb idućih pola godine.

Dosada su se okupljali 27. ne bi li prosvjedovali, a na prosvjed su pozvali i danas od 11 sati, začinivši poziv fašističkim pozdravom.