DAN NAKON SUSRETA PLENKOVIĆA I CERARA: Rukovali se, razgovarali i ništa riješili

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Dan nakon zagrebačkog susreta premijera Hrvatske i Slovenije, Andreja Plenkovića i Mire Cerara svima je jasno da pomaka u stajalištima nema, te da nismo bliže rješenju problema granice na moru.

Piše: Marinela Ruškovački (Media servis)

Ono što jest sve bliže je 29. prosinac, datum kojeg je slovenski premijer apostrofirao kao onaj kada će oni početi s implementacijom arbitražne presude.O Hrvatskoj i Sloveniji razgovaralo se danas i u Bruxsellesu.

Nakon jučerašnjeg zagrebačkog sastanka pomaka u dogovoru oko granice nema. Slovenija je najavila da za devet dana počinje s provedbom arbitražne odluke, hrvatski premijer da će za Zagreb to biti dan kao i svaki drugi. Pat pozicija je ostala, a oni na koje dogovor politike najviše utječe, ribari, svjesni da do trajnog rješenja neće skoro doći.

Mato Oberan iz ceha za ribarstvo pri HOK-u nada se da će političari što skorije naći rješenje, te da i nakon 29. prosinca sve ostati po starom jer će ribari u suprotnom imati posljedice.

Ako Slovenija krene s primjerom vjeruje da će ribari imati podršku Zagreba. Željko Majdenić, ribar iz Novigrada u Istri, smatra da se promijeniti neće ništa.Kaže da sam nema problema sa slovenskim kolegama, drži se podalje od spornih “crta” jer ne žele imati problema u poslu. Smatra da Slovenci jako dobro znaju da su u krivu i što su napravili.

I u Bruxsellesu se danas razgovaralo o susretu Plenković- Cerar. Potpredsjednik EK, Frans Timmermans zadovoljan je zbog susreta, iako još nema rezultata. Naglasio je da je vrlo važno spriječiti ikakve incidente ako rješenja ne bude u skoroj budućnosti.

“Trebali bismo moći ostaviti za sobom razmirice oko granicama među državama članicama. Naravno da je to bilateralno pitanje, ali gdje možemo spremni smo pomoći objema stranama da dođu do dogovora koji bi bio u interesu obiju naroda”, istaknuo je Timmermans.

A “dan nakon” o susretu pišu i slovenski mediji. Većina ih ističe da Miro Cerar ni pola godine nakon objave presude nije uspio ništa dogovoriti s hrvatskim kolegom, te da je Ljubljani upravo premijerov nesiguran položaj zbog izbora koji u Sloveniji tek slijede najslabija točka, a i oni smatraju da će se i nakon spomenutog datuma na terenu nastaviti situacija kao i do sada.