DAN NAKON PLJAČKE: Koje su nove vijesti iz sjedišta krim policije?

mup, heinzlova

I danas cijela zemlja bruji o skandaloznoj pljački u sjedištu krim policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Lopovi su došli i očito bez ikakvih problema otvorili sef u uredu načelnika službe organiziranog kriminala i poslužili se zlatom i novcem koji su se ondje nalazili.

Međutim, otvorili nisu samo sef, nego i niz pitanja o funkcioniranju sustava, prenosi Media servis.

Dan nakon objave o pljački 280 tisuća eura i 2 kilograma zlata, pitanja je mnogo. Tko je kriv? Kako je moguće ući u “srce policije” i odnijeti tolike vrijednosti? Zašto su one uopće bile ondje? Može li policija zaštiti građane ako ne može samu sebe? Opravdana pitanja, ali konkretnih odgovora još nema.

Što se same istrage tiče, doznaje se da je očevid završen jučer u kasnim večernjim satima, istraga je u tijeku, ministar je u sjedište krim policije poslao unutarnju kontrolu.Večernji piše da je, prema neslužbenim informacijama,vlasnik ukradenog novca i zlata Antonio I. iz Zagreba, kojem su euri i zlato zaplijenjeni još 15. veljače.

Novac i zlato su mu, uz potvrdu, privremeno oduzeti, a on je u međuvremenu dokazao da je do tog imetka došao legalno. Iako bi zgrada u Heinzelovoj trebala biti i među najčuvanijima u državi, ispalo je da je sve samo ne to. Sindikati su na nogama, kažu da će sramotu biti teško isprati, a predsjednik Općeg sindikata MUPa, Siniša Mihelić, Media servisu je rekao da je očito kako se u ovom slučaju nije poštivao protokol,ali ono što još više zabrinjava je sljedeće.

“Pitanje je i da li se ti protokoli poštuju i na nivou svih drugih policijskih uprava. Bilo bi zgodno provjeriti kompletno na koji način se to radi, evo bio je neki dan natpis u novinama da je jedna puška nestala u jednoj PU.Tko zna što još negdje nedostaje”, kaže Mihelić.

Sramota je, kaže, da najveća policijska uprava u državi očito nema adekvatan nadzor, odnosno da služba za nadzor ne odrađuje svoj posao…”Nema alarma, nema video nadzora, nema ničega, isto je jako čudno što će vas Zagrebparking snimiti da ste krivo parkirali vozilo, a ovdje se ne zna tko je kako došao, a služba za to u MUPu postoji. Treba pitati i na koji način i taj dio funkcionira”, kaže Mihelić.

Nacionalni sindikat policije dopisom je od ministra Orepića zatražio odgovornost i smjenu ravnatelja policije Vlade Dominića te načelnika zagrebačke policije, Gorana Burušića. Mihelić smatra da su neke odluke već trebale biti donesene.

“Gospodin ravnatelj je trebao položiti svoje mjesto na raspolaganje i da tu što se toga tiče nema nikakvog govora. A u ovom konkretno slučaju odgovornost je, ne kažem smijeniti, nego privremeno udaljiti, utvrditi relevantne činjenice, od načelnika PU zagrebačke do gospodina načelnika kriminaliteta i svih ostalih koji su bili uključeni.”

Konkretni potezi još se čekaju, a tko je sve bio uključen u pljačku i kako – javnost jedva čeka doznati.