DAN GRADA ZAGREBA: Gradonačelnik Tomašević uputio čestitku – ovo su njegove poruke

Svim Zagrepčankama i Zagrepčanima čestitam Dan grada Zagreba!

Iza nas su dvije godine upravljanja Zagrebom, dvije godine rada na oporavku grada. Kad smo preuzeli upravljanje, dočekao nas je zapušten i korumpiran sustav, prazna blagajna i grad ozbiljno oštećen potresom.
Na polovici mandata ponosno možemo reći da smo u ove dvije godine pokrenuli brojne promjene. Stabilizirali smo gradski proračun te smo u 2022. ostvarili suficit od 440 milijuna kuna kojim, nažalost, moramo otplaćivati naslijeđeni dug. Time smo položili temelje zdravog razvoja grada u budućnosti.

Reorganizirali smo rad gradske uprave – umjesto 27 sada imamo 16 gradskih ureda i gotovo 40% rukovodećeg kadra manje. I još važnije – zapošljavamo isključivo preko javnih natječaja, stručne i sposobne ljude. Restrukturirali smo poslovanje Holdinga koji je, iako opterećen dugom od 5 milijardi kuna, 2022. završio s pozitivnim rezultatom, a kreditni rejting mu je porastao čak dva puta u godinu dana, kao i rejting Grada.
Revidirali smo mjeru roditelj-odgojitelj i samo u 2022. oslobodili 160 milijuna kuna za investiranje u vrtiće. Jedan smo upravo izgradili, do kraja godine ćemo završiti njih još šest, i započeti gradnju još desetak. Ukupno u mandatu planiramo završiti ili započeti izgradnju preko 20 dječjih vrtića. Ovo su ogromni iskoraci. Cilj nam je da kroz dvije godine svako dijete u Zagrebu ima osigurano mjesto u vrtiću.

Rekonstruirali smo i nadogradili šest škola te cjelovito postpotresno obnovili još šest. Sveukupno ćemo za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti povući 185 milijuna eura, gotovo 100 puta više nego je bila vrijednost projekata pri preuzimanju upravljanja Gradom. Time ćemo iskoristiti sva sredstva Fonda solidarnosti predviđena za Grad Zagreb. U 2022. povukli smo rekordan iznos EU fondova, a u prvih pet mjeseci ove godine taj smo iznos već nadmašili i povukli triput veći iznos nego u cijeloj 2020.

Povećali smo materijalna prava za radnike Holdinga i ZET-a, dječjih vrtića i gradskih ustanova, a u gradskim poduzećima smo ukinuli agencijski rad. Uveli smo novi model sakupljanja otpada. 80% stanovnika sada reciklira pa je postotak odvajanja veći za čak 30%. Maknuli smo polovicu svih kanti s javnih površina, a ovo ljeto kreće i izgradnja 150 podzemnih spremnika u centru grada. I postavljanje boksova ide dobro – sad ih je u gradu već stotinjak. Važno je razumjeti da se reforma ovakvog opsega ne može izvesti preko noći, no ono što su građani do sada pokazali ulijeva optimizam da će Zagreb biti brži od mnogih drugih gradova, jer je velika većina Zagrepčanki i Zagrepčana posvećena održavanju Zagreba čistim i urednim.

Nakon 7 godina u gradskoj bolnici Sveti Duh žene ponovo mogu ostvariti svoje pravo na pobačaj. Uveli smo građanski odgoj i obrazovanje u škole, kako bi učenici aktivno sudjelovali u rješavanju izazova u svojoj okolini.

Otkrili smo spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, spomen ploču na Dotrščini, obilježili stradanje obitelji Zec na Sljemenu. Podržavamo Povorku ponosa i otvorenost prema svima koji pridonose našem gradu.

Krajem godine krećemo s velikom investicijom u izgradnju Paromlina, koji će postati gradska knjižnica i novi društveno-kulturno-obrazovni centar.

Proširili smo biciklističke staze na Jarunu, započeli izgradnju zelene biciklističke staze uz Savu i biciklističkih magistrala na zapadu i istoku grada. Uvodimo red i u javni prostor: tramvajima vraćamo plavu boju, ograničili smo površine billboarda, a Trg bana Jelačića oslobodili smo od šatora i prodajnih manifestacija.

Ukinuli smo rasprodaju gradskih stanova. Izgradnjom novih povećat ćemo fond stanova za javni i socijalni najam, uz priuštive cijene stanovanja.
Nakon godina zanemarivanja, krenuli smo ulagati u javni prijevoz – nabavili smo 65 novih autobusa i osigurali financiranje za 20 novih tramvaja koji će voziti i po novim trasama pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj.

Ovaj zaokret, izgradnju zdravih temelja i oporavak Zagreba ne bismo mogli ostvariti bez vas i vaše podrške i na današnji dan vam se na tome posebno zahvaljujem