DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Državni praznik prolazi bez državnog vrha

brezovica, spomenik, antifašizam

Dan antifašističke borbe obilježen je tradicionalno u šumi Brezovica u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda, prve antihitlerovske postrojbe u okupiranoj Europi.

Njegovo osnivanje označilo je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana, prenosi Media servis.

Na tradicionalnom obilježavanju u šumi Brezovica položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Da nije bilo antifašističke borbe, ne bi bilo ni Hrvatske u današnjim granicama, poručio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin i upozorio na revitalizaciju ustaštva.

Pozvao je na na odupiranje povijesnom revizionizmu i nastojanjima da se relatizivizira antifašizam. Današnji dan trebao bi biti praznik cijele Hrvatske, ali to nažalost nije, rekao je Habulin.

“Nitko u Republici Hrvatskoj nema pravo da pod krinkom velikog domoljublja prisvaja Republiku Hrvatsku. Ona je domovina svih njezinih građana. Domoljublje se ne izražava iscrtavanjem fašističkih simbola, ono se ne izražava izvikivanjem fašističkim parolama, rasprodajom nacionalnog bogatstva.”

Državni vrh na obilježavanje je uputio izaslanike koji su u Brezovici odali počast žrtvama. Izaslanica predsjednika sabora Margareta Mađerić istaknula je neupitnu vrijednost i značaj antifašističke borbe u drugom svjetskom ratu koja služi na čast i ponos svim građanima Hrvatske..

“Današnji praznik je prilika za podsjećanje i zahvaliu žrtvama koje su nam omogućile slobodu”, rekla je izaslanica premijera ministrica Dubravka Jurlina Alibegović.

Također nam to mora biti podsjetnik u jačanju odgovornosti svih građana i građanki koji svojim postupcima trebaju doprinijeti općem boljitku cijelog našeg društva.

“Ne zaboravimo prošlost nego učimo iz nje istaknuo je izaslanik predsjednice Milan Bandić i pozvao na okretanje budućnosti. “Hrvatskoj moramo pomoći da prestane biti zatočenica ideoloških podjela i sukoba, nesnalaženja i neznanja, lutanja i politikanstva. Na predstojećim parlamentarnim izborima treba okupiti široku narodnu koaliciju i staviti je u službu cijele Hrvatske”.

Komentiraj