DAMIR VANĐELIĆ: Priča o pljački INA-e se zataškava, a vodi do vrha države

Damir Vanđelić gostovao je na N1 televiziji i među ostlaim komentirao zapošljavanje bivše članice Uprave INA-e Barbare Dorić u Fortenovi.

Govoreći o slučaju Barbare Dorić, direktorice investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi, koja je na tu poziciju stigla nakon što je smijenjena s mjesta članice Uprave INA-e nakon otkrića pljačke teške milijardu kuna, o čemu je prvi izvijestio N1 u priči Đurđice Klancir, Vanđelić kaže kako bi u privatnim kompanijama vlasnici trebali imati pravo birati koga žele.

“Ali, ovdje se radi o javnim osobama jer su, kao i ja, obnašali dužnosti… Moja najveća zamjerka ovoj Vladi i premijeru je da se cijelo vrijeme gradi interesna lojalistička mreža koja radi neke poslove, a kad ih odradi onda se i nagradi. Tako je bilo i u ovom slučaju. To nema veze s interesima Republike Hrvatske”, kaže.

“Priča s INA-om nije završena, ona se zataškava i gura pod tepih. Radi se o ogromnom novcu i priča vodi do samog vrha države. Treba podsjetiti da je Dorić bila nadređena Nikoliću, Opatku i Škugoru. I da je on (Škugor) na suspektan način napredovao u INA-i. Ni Opatak ni Nikolić nisu podržavali napredovanje Škugora.

Činjenica je i da su 2020. dva člana uprave INA-e, Krešić i Majer, koji su bili na strani RH… Takvi ljudi se konzistentno uklanjaju. Isto se dogodilo i Nikoliću i Opatku. Očito je netko cijelo vrijeme vodio brigu da se očisti koridor za ono što je Škugor radio, a isto se radilo i u PIS-u koji je bio protični koridor za cijelu ovu operaciju”, rekao je Vanđelić za N1.

Nije se ništa dogodilo i  frapira da naše institucije ne funkcioniraju, kaže nekadašnji član Nadzornog odbora INA-e.

Vanđelić navodi i primjer HANFA-e kad je u pitanju nefunkcioniranje institucija. “Vlada je objavila da pregovara s MOL-om o otkupu dionica, HANFA nije reagirala. Trebala je zaustaviti trgovanje, javno se govorilo da postoji ponuda, Uprava kaže da ponude nema. HANFA nije napravila ni izvanredni nadzor što je znala činiti ranije, kad je premijer rekao da je problem korporativno upravljanje u INA-i. Institucije i građani su u strahu, nagrađuju se lojalni. Takav je slučaj i bivšeg minisitra Ćorića, koji je protivno zakonu potpisivao dokumente i davao naputke suprotne zakonima. On je nagrađen. To nijedna vlada u svijetu ne radi, naša radi”, kaže.

“Stručnjaci su u pravu. Promjena uvjeta upravljanja INA-om se radi kroz međudioničarski sporazum. Nažalost, upravljanje INA-om, prema onome što tvrdi Vlada i njeni stručnjaci, govore da nemamo mogućnosti promijentii upravljanje tako lako, da sve vodi prema arbitraži i da presuda protiv bivšeg premijera… Da je na lokalnim sudovima nemoguće raskinuti ugovor. Vlada se ni ne trudi riješiti to. Produžila je mandat na šest mjeseci Upravi. Tako ih drži na kratkoj uzici. Da im je dala četiri godine i rekla da ste napravili promjenu ili niste…”, govori.