DALIJA OREŠKOVIĆ: Sabor treba raspustiti – ponižen je u svojoj ustavnoj ulozi

Veliku buru u Saboru je izazvala oporbena inicijativa za raspuštanje Hrvatskog sabora, ali vladajući se čvrsto drže za svoja mjesta u klupi.

Među onima koji su bili za raspuštanje Sabora je i Dalija Orešković, zastuponica stranke Centar, a zašto bi Sabor trebalo raspustiti pojasnila je i na Facebooku:

Novi smjer politike treba biti jačanje sabora i vraćanje digniteta koji mu pripada

„U Hrvatskom saboru treba početi izgradnja države koja cijeni kompetencije, struku, znanje, o čemu će se voditi računa i kod izbora članova u saborska radna tijela. Nekompetentan sabor, nekompetentan u smislu sposobnosti da o određenim pitanjima stručno raspravlja je ujedno i politički impotentan. Samo u takvom impotentnom saboru potpuno je svejedno tko obavlja ulogu njegovog predsjedavatelja, jer je glavni kriterij ustoličenja da je mlakonja u odnosu na moć stranačkog šefa.“

Neposredan povod oporbene inicijative za raspuštanjem Hrvatskog sabora je uhićenje jednog ministra, sveukupan teret korupcijskih afera na svim razinama, od potpredsjednika vlade, čitave vojske smijenjenih ministara pa sve do pijanih župana, nezasitna krađa, basnoslovnog bogaćenja na tuđoj grbači, na leđima hrvatskih građana, lov u mutnom. Država u kojoj je uopće moguće da netko poput Ivana Paladine dođe do funkcije ministra. Pored toga politička odgovornost i grijeh ove vlasti je i nečinjenje, od nepostojeće obnove do nepostojećih reformi u svim ključnim resorima koje bi državu vukle prema naprijed. Provedene su samo one lažne reforme kojima su oslabljeni antikorupcijski mehanizmi, a pravosuđe je postalo još ovisnije o politici.

Ništa novo naši građani nisu čuli u raspravi o HDZ-ovoj vlasti, što već prije nisu čuli. Sve što danas znamo da je prljavo i kvarno otkrili su i objavili mediji. Iako nije na odmet sve to još jednom ponoviti, samo po sebi to neće ništa promijeniti. Neće zbog toga Vlada pasti, neće se niti HDZ-u rejting ozbiljnije ugroziti. Pokvarenost HDZ-u ne šteti.

Na isti način na koji HDZ-ova većina Vladu Andreja Plenkovića hvali, umjesto da ju u skladu s ustavnim obavezama propituje i kontrolira, tako niti HDZ-ovom biračkom tijelu ne smeta sva devastacija države koja se pod HDZ-ovom vlašću dogodila.

Zato smatram da ovo ne bi trebala biti rasprava o ministrima, o toj koruptivnoj sprezi koja postoji između vlasti i njihovih birača, ovo bi trebala postati rasprava o radu Hrvatskog sabora, o njegovoj ulozi i svrsi. Ako biračima želimo objasniti zašto ovaj saziv treba raspustiti onda trebamo pokazati po čemu bi sljedeći bio bolji. Trebamo onim biračima koji su već izgubili nadu dati razlog da se za bolju vlast skupa s nama bore, kad god bili sljedeći izbori.

HDZ-ovcma treba odbrusiti da inicijativa za raspuštanjem Hrvatskog sabora neće uspjeti ne zato što je naših oporbenih glasova malo, već zato što njihovi glasovi ovu vlast drže na životu. HDZ-ovi zastupnici čuvaju svoje fotelje, svoje privilegije zastupničkih mandata, kao što i HDZ-ova uvijek stabilna i sigurna biračka baza čuva svoja radna mjesta, svoje poslovne odnose, sustav nepotizma, klijentelizma i veza. HDZ je kroz protekla tri desetljeća pretvorio Hrvatsku u svoju interesnu zajednicu. Poziciju na vlast koristi kao priliku za plijen, za otimačinu onog što im ne pripada.

Vraćam se na pitanje zašto bi ovaj saziv Hrvatskog sabora trebali raspustiti. Zato što je izgubio smisao kojeg bi po Ustavu trebao imati, zato što je ponižen u svojoj ustavnoj ulozi, a s poniženim saborom poniženi su i građani. Ustav u dijelu u kojem propisuje ustrojstvo državne vlasti Hrvatski sabor stavlja na prvo mjesto, kao predstavničko tijelo građana, kao nositelja zakonodavne vlasti, kao tijelo koje Vladu nadzire i kontrolira. Ničega od ovih temeljnih uloga u radu sabora nema. Njegova jedina uloga je čuvanje vladajućih glasova.

U dvorani Ante Starčevića velika je slika „Donošenje prvog Hrvatskog ustava 22. prosinca 1990.g.“ Sabornica je na toj slici dupkom puna. Iako je tu obilježen jedan svečani trenutak, koji je ipak različit od nekog običnog zasjedanja, ta slika pokazuje sve ono što Hrvatski sabor više nije. Hrvatski sabor je prestao biti prostor pravih rasprava i mjesto donošenja ključnih političkih odluka.
Koja jamstva sadašnja oporba može dati da će sljedeći saziv biti bolji, na što se možemo pred javnošću obvezati?

Za početak, mogli bi se obvezati da na liste nećemo stavljati ljude koji nemaju vlastito ja, da nećemo dopustiti da zastupnikom postane netko tko nema snagu vlastitom stranačkom šefu i ministru reći da je bandit i lopina. Mogli bi se obvezati da ćemo izmijeniti Poslovnik i pravila rada, te da ćemo dati veću ulogu u pripremi zakonodavnih prijedloga dati saborskim odborima, te da ih neće biti nepotrebnih 30 koliko ih je sada, nego onoliko koliko je resornih ministarstava, da svaki odbor svoje ministarstvo prati, a ne da nepotreban broj i izmišljena nazivlja saborskih odbora služe samo za to da zastupnik koji ih vodi dobije koju kunu povišice na plaći i da se zadovoljava nekom svojom lažnom važnošću koje u suštini nema. Mogli bi se obvezati da ćemo u Hrvatski sabor vratiti inicijativu otvaranjem rasprava i rema, te da ćemo Vladu obvezivati da postupa po zaključcima i uputama sabora, u protivnom će biti smijenjena.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!