DALIJA OREŠKOVIĆ: Nesposobni falsifikatori, prostitutke, droga, šoferi – slika Hrvatske

Dalija Orešković, bivša uspješna predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je najavila i osnivanje nove političke stranke START, ponudila je sada i scenarij za napeti krimić o nažalost našoj stvarnosti, stvarnosti Hrvatske.

Na facebooku Dalija Orešković piše:

ZAPALITI NAKON FALSIFICIRANJA

Scenarij za film: Sedam godina prije glavne radnje filma, policijski inspektori istražuju slučaj elitne prostitucije. Zamjenik glavnog ravnatelja policije preko posrednika javlja osumnjičenicima da su pod policijskom prismotrom. Policijski istražitelji pokreću istragu i stvaraju spis o zamjeniku glavnog ravnatelja policije. Spis ubrzo misteriozno nestaje…

Sedam godina poslije, poznatom nogometnom menadžeru sudi se za izvlačenje milijuna kuna iz kluba kojeg vodi. Zamjenik glavnog ravnatelja policije sada je potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika vladajuće političke stranke. Menadžer plaća opskurnog bivšeg policijskog informatičara da kreira lažne SMS-ove, kako bi kompromitirao glavnog državnog odvjetnika i suce iz njegovog slučaja.

Informatičar lažne SMS-ove kreira jednostavnim online alatom, kojeg bilo tko može pronaći i koristiti, a kojim bi se znalo služiti i kojeg bi moglo „provaliti“ i informatički pismenije dijete. Unatoč tome, za posao dobiva pola milijuna kuna. Od tih novaca, među ostalim, kupuje jacuzzi. Par dana nakon ugradnje jacuzzija, zvoni mu mobitel. Poziv dolazi od vozača jednog od ministara u Vladi, inače kuma bivšeg zamjenika glavnog ravnatelja policije i sadašnjeg potpredsjednika Sabora.

Vozač mu, samo četiri dana nakon što je stavljen pod prismotru, otkriva da ga policija prati i prisluškuje te da mora uništiti sve dokaze. Obavještajac poklopi, ali ga ne posluša. Umjesto da dokaze uništi, šalje poruku potpredsjedniku Sabora: „Stvarno treba uništiti sve podatke?“. Umjesto da pričeka odgovor, odlazi u jacuzzi. Dok se brčka u jacuzziju, u kuću mu upada policija i uhićuje ga.

Par mjeseci poslije, Vlada je u krizi zbog fijaska sa sumnjivom nabavom vojnih aviona. Odabrani su stari izraelski avioni, ali je posao propao zbog protivljenja SAD-a. Nekoliko mjeseci ranije, bivša tvrtka ministra koji je proces nabave vodio, a koja se inače bavi IT opremom, kao novu djelatnost dodala je popravak i održavanje zrakoplova.

U jeku skandala, po uredništvima medija i podzemlju počinju kružiti montirane slike onog ministra čiji je vozač (i kum potpredsjednika Sabora) javio falsifikatoru SMS-ova da je pod prismotrom. Na slikama se vidi ministar kako šmrče drogu dok mu u krilu sjedi oskudno odjevena djevojka. Vlada nakon par tjedana ili mjeseci u kojima zna za postojanje fotografija izvodi koordiniranu komunikacijsku akciju u kojoj nakon objave (?) lažnih fotografija sebe prikazuje žrtvom, a ministra herojem.

Stvara se atmosfera ugrožavanja stabilnosti Vlade i nacionalne sigurnosti. Pritom se ispostavlja da je oskudno odjevena djevojka sa slike jedna od prostitutki koje su bile pod prismotrom u istrazi o elitnoj prostituciji s početka priče, prije osam godina. Krug se zatvara.

Nesposobni falsifikatori, prostitutke, droga, šoferi… Zvuči kao scenarij za film braće Coen ili Monty Pythona. Ali to je nažalost slika Hrvatske 2019. Kako film završava? Što se događa s potpredsjednikom Sabora, ministrom i Vladom? Vi odlučujete. Uskoro, na biračkim mjestima blizu vas.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalija.oreskovic.start/posts/2023594964421383″ bottom=”30″]

Komentiraj