DALIJA OREŠKOVIĆ: Ne želim se laktariti za pozicije u neredu na koji stranke rado pristaju

Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom, koja je odbila doći na današnji sastanak kojeg je sazvao HDZ-ov Damir Bačić, objavila je svoja razmatranja u odnosu na današnje dogovore vladajućih i oporbe oko podjele mjesta u odborima i drugim radnim tijelima.

Orešković na Facebooku piše:

RH je prenormirana u gotovo svim segmentima gospodarstva. Naši poduzetnici zgražaju se nad količinom uglavnom potpuno besmislenih formalnih pravila, zbog čije povrede često trpe vrlo restriktivne kazne. Tim više smatram prilično apsurdnim da je u odnosu na rad Hrvatskog sabora, pogotovo u odnosu na formiranje odbora i radnih tijela, Poslovnih Hrvatskog sabora prilično škrt.

U njemu ne postoji smislena i jasna razrada postupka i kriterija imenovanja pojedinih zastupnika u saborske odbore i druga radna tijela. Poražavajuća je činjenica da nikome od postojećih parlamentarnih stranaka u ranijim sazivima, nije bilo u interesu da se sve nedorečenosti isprave. Današnji sastanak uvjetno rečeno vladajućih i navodne oporbe, zorno pokazuje zašto je tome tako.

Desetljećima se stvorila praksa po kojoj se izvan, naglašavam izvan same institucije dogovaraju ključne pozicije. To nazivam dogovornom demokracijom koja stvara isti takav mentalitet. Naša se država vodi iz birtija, kafića, restorana, skupih ili niskoprofilnih, ovisno o situaciji, no odluke se ne donose tamo gdje bi za donošenje tih odluka bilo mjesto.

Hrvatski sabor davno je izgubio ulogu i dignitet kojeg bi kao predstavničko tijelo naroda trebalo imati. Tako kako se izvan institucionalno dogovore pozicije, prije nego što su novo izabrani zastupnici uopće stupili na dužnost, prije nego što im je mandat uopće započeo, tako se dogovara i sve ostalo, svi zakoni, sva imenovanja, pa se dragi građani nemojte čuditi što ti zakoni i ljudi koji se na ključne pozicije postavljaju, ne štite vaše interese, već rade u interesu postojećeg establišmenta čiji su i sami dio.

Od Hrvatskog sabora koji se na takav način konstituira, na način da se ključne pozicije dogovore unaprijed, neformalno i izvan samih institucionalni h procedura, može se očekivati samo to da će i u svim drugim pitanjima nastaviti s dosadašnjom uspostavljenom, ali lošom praksom.

Razumijem dosadašnje parlamentarne stranke koje su degradirale i obezvrijedile institucionalne procedure, na kraju krajeva, tako je i Most stvorio grupu Borg, ali se čudim novim snagama koje su najavljivale da će se boriti za promjene, za ispravljanje krivih praksi na koje smo navikli, a već su prvom prilikom, kada su ih predstavnici vladajućih pozvali na neformalni sastanak radi dogovora o podjeli fotelja, pristali igrati po njihovim, starim, lošim navikama.

Ne želim se prije stupanja na dužnost i prije početka mandata izvan postupka kojeg predviđa Poslovnik Hrvatskog sabora, boriti za mjesta za koja smatram da su mi interesantna, s obzirom na područja mog posebnog profesionalnog i političkog interesa. Ne želim se laktariti među budućim saborskim kolegama niti pregovarati i trgovati tko će koga podržati, u zamjenu za podršku na nekom drugom mjestu. Želim jasne i transparentne, logične i osmišljene procedure i kriterije.

Kad već drugima nije bilo stalo da ih osmisle, na temelju svih nelogičnosti koje sada vidim predložit ću u primjerom roku da se formiraju nova pravila Poslovnika. Ušla sam u politiku jer nam političkim i pravnim sustavom vlada nered. Nered na kojeg političke strukture rado pristaju i održavaju ga na životu. Zbog toga su nam institucije slabe. Slab je po svom političkom utjecaju i Hrvatski sabor. Takav će i ostati sve dok smo spremni ignorirati činjenicu da je on pretvoren samo u pozornicu na kojoj se dižu ručice za deal (dogovor) postignut negdje drugdje. Moja je misija da to mijenjam na bolje.