DALIJA OREŠKOVIĆ: Korupcija u Hrvatskoj nikada nije ekstraprofit, nego redovno stanje stvari

Zašto nam je država skupa? Zato što je Hrvatska mala zemlja za veliku korupciju i još veću bahatost nesposobnih ministara koji kažnjavaju sposobne u realnom sektoru, jer se odnekud mora namaknuti dodatan prihod za svu koruptivnu makljažu.

Govori tako zastupnica stranke Centar, Dalija Orešković, koja komentira i novi porez na ekstraprofit koji uvode vladajući.

Na Facebooku Orešković kaže:

Zanimljiva je koincidencija da se danas u Hrvatskom saboru raspravlja o novom Zakonu o strateškim robnim zalihama. Tim povodom glavna tema bila je nova korupcijska afera u nastanku, nakon što se otkrilo da Vlada nabavlja zalihe kukuruza po 25 % većoj cijeni od tržišne i to od Veterinarske stanice koja je prošle godine imala prihod od svega 850,00 kn, a na kukuruznom biznisu s kojim se iznenada počela baviti, zaradit će odjednom tek 40 milijuna kuna.

Nije korupcija, kažu iz Ministarstva gospodarstva, jer je javna nabava provedena u skladu sa Zakonom. A nije niti ekstraprofit jer je Ministarstvo financija postavilo ljestvicu ekstraprofita na “visokih” 300 milijuna kuna prihoda.

Problem s uvođenjem ovog poreza kojeg je danas najavio ministar financija je u tome što se pogrešno poziva na Uredbu EU o solidarnom doprinosu koja se odnosi na oporezivanje uglavnom energetskog sektora, no kada bi se ta Uredba EU primijenila u Hrvatskoj, ne bi se imalo koga oporezivati, pa se ministar financija dosjetio da dodatnim porezom optereti onoga koga može, jer, kakva bi to bila vlast kada ne bi poslala poruku da se u ovoj državi samo korupcija i dogovor ispod stola s Vladom isplati.

Korupcija u Hrvatskoj nikada nije ekstraprofit, nego redovno stanje stvari. A one koji ostvaruju prihod iznad limita kojeg ministar postavi, mora se kazniti, kako slučajno ne bi u nešto novo dalje investirali i time stvarali priliku da i oni koji ne dijele plijen s vladajućima, dobro žive od svog talenta i rada.