DALIJA OREŠKOVIĆ: Izborne jedinice osmišljene su tako da na njima HDZ-ova korupcija pobjeđuje

Dalija Orešković, zastupnica stranke Centar, još je jednom u Saboru govorila o korupciji i svim njezinim korijenima i dotakla se izbornog zakona i izbornih krađa, gdje sve počinje. Upozorila je i na nerad u Saboru, pa se korupcija nastavlja.

Na Facebooku Orešković piše:

Slobodni govor o korupciji koju stvara nerad Hrvatskog sabora (napomena, ono što sam izgovorila bilo je kraće od ovog teksta, zbog vremenskog ograničenja od 5 minuta).

– Prošli tjedan sam upozorila da korupcija počinje na izborima prisvajanjem nepostojećih glasova od strane HDZ-a, što im omogućava loš i neustavan kroj izbornih jedinica.

– Izborne jedinice osmišljene su tako da na njima HDZ-ova korupcija pobjeđuje.

– S obzirom da je kroj izbornih jedinica je početak i izvor svog lopovluka koji se događa nakon izbora, već godinama predlažem da se reforma izbornog zakonodavstva uvrsti kao posebno poglavlje strategije suzbijanja korupcije, što HDZ-ova vlast, zna se, odbija.

– Dokaz za tezu o izbornoj krađi proizlazi iz činjenice da postoje velika odstupanja u broju birača u različitim izbornim jedinicama u odnosu na broj zastupnika koji se u izbornim jedinicama biraju, što dovodi do toga da svaki glas ne vrijedi jednako. Sve dok je tako ne postoji legitimitet izbornih procesa.

– Iz činjenice da u dvije slavonske jedinice postoji 105.000 birača više nego što uopće ima stanovnika, a u tim izbornim jedinicama HDZ ima prednost možemo zaključiti da su izborni problemi puno dublji, te da ako stanje ostane isto, i sljedeći će izbori biti pokradeni, a Ustavni sud će biti prisiljen izborne rezultate proglasiti neustavnima

– Govor u kojem sam upozorila na nužnost hitne izmjene izbornog zakonodavstva, održala sam u gotovo potpuno praznoj sabornici, što je petkom uobičajena pojava, no u petak su se na praznu sabornicu osvrnuli i mediji.

– Stoga ću danas ukazati da se ona korupcija koja počinje na izborima, nastavlja kroz nerad Hrvatskog sabora.

– Slika prazne sabornice, slika je opustošene Hrvatske. To je Hrvatska u režiji HDZ-a.

– Na isti način i iz istih razloga zbog kojih HZD pobjeđuje u opustošenim slavonskim županijama, HDZ pobjeđuje i u utakmicama koje se odigravaju u okviru ovih nesretnih zidina, i to neovisno o tome ima li ili nema saborsku većinu.

– Opustošenu sabornicu stvorile su odredbe Poslovnika. Poslovnik i način rada Hrvatskog sabora, jedna je od HDZ-ovih utvrda.

– Time želim reći da čak i kada se HDZ makne s vlasti i porazi na izborima, ako Poslovnik i način rada Hrvatskog sabora ostane isti, u nekom sljedećem izbornom procesu postoje veće šanse da će se HDZ ponovno vratiti.

– Na Poslovnik Hrvatskog sabora gledam kao na srce Kartage koju treba razoriti.

– HDZ-ova većina neće mijenjati Poslovnik jer mu je ovaj postojeći sasvim po mjeri. A paše mu i prazna sabornica jer svaka prazna fotelja stvara i jača dojam kod građana da smo svi isti. Svaki neopravdani izostanak pomaže i jača HDZ-ovu vlast, jer je razlika između HDZ-a i ostatka Hrvatske u tome što HDZ-ovi birači uvijek izlaze na izbore, motivirani su jer su uz HDZ egzistencijalno vezani. Za oporbu, tko god ona bila, neće se glasati u tolikom broju ako nismo u stanju uvjeriti birače da smo bolji

– Kao što u sljedeće dvije godine HDZ neće mijenjati kroj izbornih jedinica, tako neće mijenjati niti Poslovnik. A to znači da mi moramo mijenjati praksu u okviru onoga što postoji i ja upravo na to pozivam ono malo oporbenih zastupnika koji uistinu rade i opravdavaju svoj smisao postojanja u okviru ovog saziva. Praksa se ne može mijenjati ako svojim nepojavljivanjem šaljemo poruku da nam do onog o čemu se ovdje raspravlja i nije osobito stalo.

– Stavku po stavku ovaj Poslovnik treba secirati kao žabu i napadati ga tamo gdje je slab, nedorečen, loše osmišljen, tamo gdje nas sve guši i koči.
– Danas su primjerice na dnevnom redu dva konačna prijedloga zakona.
– Iznosit ćemo stajališta u ime klubova, podnositi amandmane.
– No koliko ćemo uistinu slušati jedni druge?
– Jedna od promjena u Poslovniku sabora za koju bi se ja zalagala na temelju iskustva iz prakse, je pravilo da ako u sabornici nije prisutna najmanje 1/3 saborskih zastupnika, nema uvjeta za održavanje sjednice

– Prihvatili smo običaj da se za ovom govornicom drže monolozi, u trajanju od 5 ili10 minuta, i izgleda da nikoga ne smeta što govori sam sebi u bradu

– Nema rasprave ako se stavovi jednog kluba jedne političke stranke ne konfrontiraju sa stavovima drugih

– Ako ona ne može biti neposredna i usmena, mogli bismo uvesti običaj da se ključni stavovi o nekom zakonodavnom prijedlogu upućuju klubovima zastupnika u pisanom obliku, kao i amandmani.

– Koliko mi je poznato, niti jedna oporbena opcija nema običaj da za bilo koji svoj amandman lobira ili pokušava lobirati kod drugih

– Stoga kada glasamo o amandmanima, nemamo pojma što je njihova poanta.

– Sabor je izgubio svojstvo zakonodavnog tijela, gotovo da i nema vlastitih zakonodavnih inicijativa. Moć odbora kao radnih tijela je nikakva, ne provode kontrolu onih ministarstava koji spadaju u njihov djelokrug rada, ne prate njihove politike. S obzirom da je većina u tim odborima identična parlamentarnoj većini, sjednice odbora služe samo tome da forme radi, dan dva prije sjednice na kojoj se raspravlja o nekom zakonu, potvrdi da je odbor s prijedlogom vlade suglasan

– Ista ona mašinerija sile koju vodimo kod glasovanja, preslikava se i u radu odbora, jer u njima HDZ opet ima većinu.

– Povremeno imamo i epizode u kojima oni odbori s kojima predsjedavaju oporbeni zastupnici sazivaju tematske sjednice, s ciljem problematiziranja ili raspravljanja o nekoj temi od javnog interesa, no takve sjednice osim par minuta medijske slave, nemaju nikakav dublji strukturni učinak.

– Sama činjenica da imamo preko 27 odbora, čija se uloga u političkom životu i ne osjeća daje naslutiti da je njihov broj, nazivlje i sadržaj osmišljen prvenstveno radi namirenja stranačkih kvota, radi omogućavanja većeg broja uloga i fotelja koje nose i dodatne financijske privilegije za zastupnike kojima se u ulozi predsjedavatelja nekog odbora, dao osjećaj lažnoj značaja, kojeg zapravo nema

– Kad smanjimo broj saborskih odbora na realno potrebnu mjeru i promijenimo njegov sastav i ulogu, možda ćemo uspjeti izgraditi Hrvatski sabor kao smislenu instituciju.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!