DALIJA OREŠKOVIĆ: Hrvatska je jedna od najkorumpiranijih država EU – danas nas ne bi ni primili u članstvo

Glavnog državnog odvjetnika treba birati na 6 ili 8 godina bez mogućnosti reizbora kako bismo ojačali njegovu neovisnost – poručila je saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković povodom Dana borbe protiv korupcije. 

Izvor: Media servis

Predložila je i razne druge promjene za koje je uvjerena da bi dovele do smanjenja korupcije. Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković istaknula je nekoliko stvari po kojima je sutrašnji dan, 9. prosinca, značajan za hrvatsku. Sutra se tako obilježava Dan borbe protiv korupcije, a i 10 godina otkako je državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv HDZ-a i Ive Sanadera. Orešković se tim povodom osvrnula na aktualno stanje u Hrvatskoj po pitanju korupcije.

“Danas je Hrvatska jedna od najkorumpiranijih država članica Europske unije, a vladavina prava i neovisnost institucija pali su do te razine da nas ovakve ne bi ni primili u svoje članstvo. Nastavimo li bježati od konkretnih promjena, sustav će ostati koruptivan kakav je sada.”

Kao jednu od glavnih stvari ističe jačanje neovisnosti glavnog državnog odvjetnika. S tim u vidu predlaže izmjenu ustava.

“Predlažem da se u Ustavu promijeni odredba kojom je propisano da mandat glavnog državnog odvjetnika traje četiri godine uz mogućnost reizbora. Bilo bi bolje da glavnog državnog odvjetnika biramo na 6 ili 8 godina, ali bez mogućnosti dobivanja drugog mandata.”

Dodatno jamstvo neovisnosti bilo bi, nastavlja Orešković, i kada bi Sabor glavnog državnog odvjetnika birao dvotrećinskom većinom. Tome bi prethodila posebna procedura kroz koju bi se filtrirali najbolji kandidati. Govorila je i o nadzoru pravosuđa u kojem, smatra, treba promijeniti ustroj tijela unutarnje kontrole…

“Na način da članovi Državnoodvjetničkog vijeća kao i članovi Državnog sudbenog vijeća poslove imenovanja, razrješenja, provođenja stegovnih postupaka protiv pravosudnih dužnosnika i poslove provjere imovinskih kartica moraju obavljati kao svoje stalno, profesionalno zanimanje, a ne kao što je to sada na razini povremenih sastanaka uz primarno obavljanje neke druge dužnosti.”

Orešković ističe kako u DOV-u i DSV-u sjede i po dva saborska zastupnika, a njima kako tvrdi, u tim tijelima nije mjesto.

“Sve dok je tako ne treba čuditi što stvarna provjera imovinskih kartica zapravo ne postoji, stegovnih postupaka je malo, a sveukupni rezultati su nikakvi.”

Tu nije kraj potrebnim promjenama iz perpsktive bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Smatra da bi spomenuto Povjerenstvo trebalo pretvoriti u Ured za suzbijanje korupcije koji bi imao cijeli niz novih zadaća posvećenih transparentnosti i borbi protiv korupcije. Sve to, uvjerena je, bi polučilo rezultate. Samo je pitanje hoće li biti političke volje da se stvari promijene.