DALIJA OREŠKOVIĆ: Hrvatska boluje od sindroma slabe države – evo i zašto

Dalija Orešković, zastupnica stranke Centar, još je jednom ukazala na sindrom slabe države od koje boluje Hrvatska, gdje se vladajući uvijek potrude nečim zamagliti važne događaje, kao što je bio iskaz Davora Mayera pred Antikorupcijskim vijećem.

Na Facebooku Orešković piše:

U svom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem Davor Mayer dao je točnu dijagnozu od koje boluje Hrvatska, praktički od prvih dana svog nastanka, a to je sindrom slabe države. U mandatu Andreja Plenkovića ta je bolest postala kronično stanje, opasno za opstanak i dobrobit svih njezinih građana.

U opsežnom, višesatnom iskazu, Davor Mayer je opisao izdaju nacionalnih interesa, koja iako je započela u vrijeme ranijih HDZ-ovih vlada, upravo u mandatu Andreja Plenkovića dobila je svoj puni i konačni epilog.

Strateški važne resurse, Andrej Plenković je isporučio Mađarima, bez da je Hrvatska išta dobila zauzvrat, zaobilazeći pritom zakonite načine upravljanja i odlučivanja, vođen koruptivnim interesima i osobnim političkim ambicijama.

No umjesto preispitivanja koliko su teške riječi Davora Mayera i kakva bi trebala biti posljedica njegova svjedočenja, ovu nacionalnu izdaju prekrila je Krimska platforma, iako je i sam način njezina sazivanja i održavanja, još jedan bolni dokaz koliko je Hrvatska kao država slaba.

Ustav Republike Hrvatske obvezuje Vladu i predsjednika države na sukreiranje vanjske politike. Ali što je Ustav kao temeljni akt jedne države, u odnosu na neograničenost ega i taštine Andreja Plenkovića, i na njegovu samouvjerenost jer zna da ga za postupanje koje predstavlja čistu povredu Ustava RH nitko prozivati ne može i neće.

To je opis stanja slabe države, a u slaboj državi, ovakvoj kakva je naša, u državi bez kontrole i odgovornosti vlasti, ne postoji više demokracija.

Iako je nakon iskaza Davora Mayera nastupila gromoglasna tišina, umjesto da je upletenost i odnos Andreja Plenkovića s mađarskim, dakle stranim vlastima, postala glavna i jedina tema preispitivanja na razini svih institucija, uvjerena sam da će dan kada građani postanu svjesni da vlast Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a negira i gazi Ustav države koju trenutno vodi, biti dan početka njihovog konačnog kraja.

Prigodna je ovo objava u dan kada pratimo kratkotrajnu pomrčinu sunca.