DALIJA OREŠKOVIĆ: HDZ u svom kodu ima prokletost koju Plenković nosi – ja, ja, ja i samo ja

“Očito treba otići onaj tko je birao Paladinu i ministra Horvata prije njega, kao i sve ostale ministre koji se indirektno u svojim resorima dotiču obnove. Ovoj Vladi Andreja Plenkovića obnova do sada nije bila interes, a građani i ljudi i njihove sudbine nisu ni prije zanimale niti ovu niti prethodne vlasti”, rekla je govoreći o obnovi, gostujući na N1 televiziji, Dalija Orešković saborska zastupnica stranke Centar.

Komentirajući činjenicu da je gradonačelnica Petrinje poručila građanima da pokrenu samoobnovu jer se preko države proces previše oduži, Orešković za N1 kaže:

“Sada je vlast službeno putem gradonačelnice iz redova HDZ-a građanima poručila da se snađu sami jer je i HDZ-u valjda jasno da se stvarnost uvelike razlikuje od one slike koju je tako slatkorječivo do sada opisivao Andrej Plenković. Mislim da je ta realnost i njega malo zaskočila.”

“Prije svega, nije obnova nestvarno spora. Obnova je sama po sebi nestvarna jer je nema! O tome se radi – nema je. A ova poruka “obnovite si sami” vraća cijelu priču na početak onako kako su mnogi u trenutku donošenja prvog zakona i predlagali. Dakle, da država ponudi jedan dio servisa te da rasporedi sredstva koja su bila na raspolaganju iz EU fondova, donacija, državne blagajne, proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave… i da uspostavi kriterije podjele sredstava samim građanima koji bi se u ove dvije godine već nekako i snašli.”

Podsjeća da se rijetko kad čitava javnost udružila da svoje znanje, prijedloge i kapital da Vladi na raspolaganje.

“No, ta sebičnost, ta prokletost – to je fundamentalna ljudska prokletost koju očito HDZ u svom unutarnjem kodu ima, a Andrej Plenković to savršeno utjelovljuje i nosi, je govorila stalno – ja, ja, ja i samo ja”.