DALIJA OREŠKOVIĆ: HDZ poziva oporbu da dolazi na koljenima

Razgovori oko ustavnih promjena i referenduma se nastavljaju, a HDZ poziva parlamentarne stranke na razgovor. Gostujući na N1 televiziji, saborska zastupnica Centra Dalija Orešković, rekla je kako neće biti na tom sastanku s HDZ-om.

“Nisam bila niti prije. Tim izvaninstitucionalnim djelovanjem HDZ poziva oporbu da dolazi na koljenima, mislim da je to štetno za funkcioniranje demokracije, degradira institucije i Sabor”, naglašava Dalija Orešković za N1. Dodaje kako postoji radno matično tijelo sabora koje se zove Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji bi bio početna točka gdje se institucionalno može razgovarati o ovoj temi.  “Iako u tom odboru HDZ ima većinu, bila bi primjerena početna gesta”.

“Samo naivni mogu vjerovati da HDZ nudi stvarni, iskreni dogovor oko povećanja stupnja demokracije u državi, rješavanja referendumskih pitanja i problema”, smatra.

Navodi da je kolegama iz oporbe poručila da ne idu na taj sastanak. “S političkom strankom koja trideset godina kroji državu po mjeri sebe u skladu sa svojim potrebama, a na štetu države i građana, sa strankom koja je tu istu državu opljačkala, ponizila, se ne ide na razgovor. Takva politička stranka nema legitimitet da promišlja o hrvatskoj budućnosti”, poručuje.

Ističe da HDZ sa svojim pitanjem referendumske inicijative želi zapravo onemogućiti referendum i oslabiti da Ustavni sud kaže je li referendumsko pitanje dopušteno prije nego što se uopće krene u prikupljanje potpisa. “HDZ se boji čak energije građana, ne treba zaboraviti da su neke referendumske inicijative postigle svoj cilj.”

Dodaje da postoje i druga jako važna pitanja koja nikako da riješimo u Ustavu. “Treba riješiti odnos predsjednika države i Vlade u pitanjima sukreiranja vanjske politike. Odredbe Ustava su nedorečene i vidimo do kakvih sve problema i opasnosti dolazi u praksi. Imamo veliki problem s neovisnošću pravosuđa, da se radom na pojedinim predmetima kalkulira”.

Komentirajući izbore u Splitu, rekla je da kandidat HDZ-a Zoran Đogaš nije uopće razina na koju bi se osvrtala. “Mi smo programski i idejno vrlo definirana sadržajna stranka. Točno se zna za što se mi zalažemo”.

Navodi da su za građanski odgoj, a o sadržaju građanskog odgoja mogu razgovarati na način da on ne bude kamen spoticanja i izazivanja jeftinih trivijalnih svađa.

“Ideja Centra je stvaranje modernog društva koje ide u korak s potrebama građana”, poručila je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.