DALIJA OREŠKOVIĆ: HDZ-ov kroj izbornih jedinica će proći silom HDZ-ove većine

Saborska zastupnica Dalija Orešković kako je jedini način da se osigura ustavnost i legitimitet izbora 2024. godine – referendum.

Na Facebooku je i ukratko pojasnila zašto:

U Registar birača upisano je skoro 500 000 više osoba, nego što Hrvatska ima punoljetnih stanovnika s pravom glasa!

HDZ-ov kroj izbornih jedinica je nelogičan i suprotan administrativnim granicama županija i povijesnih, regionalnih, prirodnih cjelina!

Grad Zagreb, umjesto da je u cjelini unutar jedne izborne jedinice, podijeljen je u četiri, a po novom prijedlogu u tri različite izborne jedinice!

Način na koji je HDZ spriječio raspravu o izmjeni izbornog zakonodavstva osudile su sve katedre za ustavno pravo svih pravnih fakulteta u RH, čitava stručna, zainteresirana i šira javnost, a HDZ-ov prijedlog ocijenili su neprihvatljivim.

Neće doći ni do kakvih značajnijih izmjena HDZ-ovog prijedloga kroz prvo i drugo čitanje zakona te će ovakav kakav je Zakon u konačnici biti i izglasan silom HDZ-ove većine!

Zbog različitih stavova o kroju izbornih jedinica između političkih stranaka, problem izborne reforme postojat će i nakon sljedećih izbora, te će ukoliko se žele promjene opet biti nužno pitati građane što o tome misle.

Stoga smatram da bismo to trebali učiniti sada, kako bismo osigurali ustavnost i legitimitet sljedećih izbora. Kada zakaže predstavnička demokracija, izravna je jedino što nam preostaje!