DALIJA OREŠKOVIĆ: Evo kako Jandroković vođenjem Sabora manipulira u korist HDZ-a

Saborska zastupnica Dalija Orešković, još je jednom konkretnim primjerima upozorila kako se manipulira u Saboru na način da se važne točke stavljaju na raspravu u vrijeme kad će biti manje vidljive javnosti i kada će zastupnici raspravljati u kasnije sate. Naravo, stara je to praksa HDZ.a.

U objavi na Facebooku Orešković kaže_

Primjer ponižavanja pravosuđa i oporbenih inicijativa u režiji Gordana Jandrokovića, ovako izgleda:

Pored donošenja štetnih zakona, političkog kadroviranja potkapacitiranim kadrovima i izravnih pritisaka na rad nezavisnih institucija, HDZ ne propušta priliku da pravosuđe ponizi i podvrgne sebi i na svaki drugi mogući način.

Predsjednik Hrvatskog sabora je raspravu o dva izvješća predsjednika Vrhovnog suda kojem i ovom prilikom dajem punu moralnu i političku podršku, stavio na dnevni red tek iza rasprave o Izvješću o stanju okoliša.

To u praksi znači da riječ prvog čovjeka sudbene vlasti možemo očekivati tek u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon što će čitav dan biti iscrpljen od čekanja dok se o stanju okoliša ne izjasne svi klubovi i svi zainteresirani zastupnici u pojedinačnim raspravama, a može se očekivati da će ih biti puno jer je riječ o također važnom Izvješću i o bitnoj temi.

Ovakvo manipuliranje u određivanju koja tema će ići prije, a koja kasnije pokazuje pravu narav i krajnji cilj HDZ-ove vlasti, a to je obezvrijeđivanje države i njezinih institucija, demonstracija moći nad sudbenom vlašću umjesto nezinog uvažavanja i poštivanja kao ravnopravne grane državne vlasti.

U jednom ovakvom danu koji očekivano dugo traje, čak i ono malo revnih zastupnika će naizmjenično dolaziti i odlaziti iz sabornice, jer se drugačije niti ne može, no u svakom trenu će saborske stolice većinom biti prazne.
Baš onako kako to HDZ u načinu rada Hrvatskog sabora i želi, i to uvijek, a osobito na svakoj iole važnijoj temi.
Umjesto da se postavi kao ključno pitanje opstanka ove države, HDZ je osmislio način na koji će raspravu o pravosuđu prikazati kao iscrpljenu zadnju rupu na svirali.