DALIJA OREŠKOVIĆ: Afera Frka će najviše “usositi” Marija Banožića – stanovi se dodjeljuju ilegalno

U vrijeme kada su mediji pisali o ovom slučaju, rečeno je da na temelju kriterija iz Uredbe Mario Banožić ima pravo na stan površine veće od 60 m2, no zapravo se na njega navedena uredba ne odnosi jer je ukinuta. Nikave nove nema.

Piše to na Facebooku saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković, a objavu prenosimo u cijelosti:

“Afera Frka će najviše “usositi” – Marija Banožića – jer država stanove političarima dodjeljuje ilegalno! Kada je riječ o našoj Vladi, vrijedi pravilo: gdje god počnete čačkati otkrijete jednu veliku nakupinu mulja u kojoj najbolje plivaju oni kojima je privatni interes važniji od javnog. Evo što smo iščačkali.

Frka za Frku Petešića je u dokumentaciji na temelju koje je dobio na korištenje stan u centru Zagreba, no o tome ste već sve čuli. No, ova afera otkrila je potencijalno mnogo veću. Plenkovićeva Vlada je u listopadu 2018. godine ukinula uredbu koja je propisivala kriterije za dodjelu nekretnina na korištenje dužnosnicima za službene potrebe. Nikakve nove uredbe kojima bi bili propisani kriteriji nikada potom nisu doneseni. Drugim riječima, ova Vlada je omogućila dodjelu državnih nekretnina na korištenje povlaštenim kategorijama dužnosnika, bez ikakvih kriterija, pravila ili ograničenja!

Među onima koji su se okoristili situacijom u kojoj nema propisanih kriterija po kojima se dodjeljuju državni stanovi je i Mario Banožić, koji je u vrijeme dodjele stana bio ni manje ni više nego sam ministar državne imovine. Njegov slučaj upućuje na moguću zlouporabu posebnih prava, o kojoj bi u najmanju ruku moglo odlučivati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a moguće i DORH. Naime, sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom, ministar državne imovine može svojom odlukom nekretnine u vlasništvu RH povjeriti na upravljanje trgovačkom društvu Državne nekretnine d.o.o. Takvu odluku očito je donio njegov prethodnik. Prema pisanju medija, Mario Banožić je svega nekoliko dana nakon stupanja na dužnost zatražio od Državnih nekretnina d.o.o., stan po svom odabiru, koji se u tu svrhu morao prethodno obnoviti Riječ je stanu od 92,26 m2, iako mu je obitelj ostala živjeti u Vinkovcima.

U vrijeme kada su mediji pisali o ovom slučaju, rečeno je da na temelju kriterija iz Uredbe Mario Banožić ima pravo na stan površine veće od 60 m2, no zapravo se na njega navedena uredba ne odnosi jer je ukinuta. Nikave nove nema.

Mario Banožić je kao ministar državne imovine ujedno bio član skupštine trgovačkog društva Državne nekretnine d.o.o. po položaju te je time bio izravno nadređen upravi, odnosno direktorici od koje je tražio dodjelu stana. Dodjela stana koja značajno odstupa od kvadrature po kojoj su se dodjeljivali stanovi prije ukidanja Uredbe te nalaganje uređenja tog stana za što je prema pisanju medija utrošeno oko 200.000,00 kn, upućuje na moguću zlouporabu posebnih prava i ovlasti koje proizlaze iz obnašanja dužnosti ministra državne imovine, što bi nadležna državna tijela trebala s dužnom pažnjom ispitati.

Tražit ćemo od Vlade javnu objavu podataka o tome koliko je državnih stanova dodijeljeno političarima, tko ih sve koristi i na temelju kojeg prava, posebno od trenutka kad su ukinuli uredbu o kriterijima za dodjelu državnih nekretnina. Što vi mislite, je li Vlada slučajno zaboravila donijeti novu uredbu kojom se propisuju kriteriji za dodjelu državnih stanova ili je stvar u tome da brojni političari koriste nešto što zapravo ne bi smjeli pa ih se ne može kazniti ako propis ne postoji?”