DALI MU STATUT GRADA NA ĆIRILICI: Penava ga bacio i rekao: “Vaši su uzori četničke šubare…”

Do velikog je incidenta došlo na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara kada je SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi statut Grada otisnut na ćirilici, a Penava ga je bacio na pod i u bijesu svašta izgovorio.

Na Statutu je bio i natpis na latinici ‘Da se bolje razumijemo’, koji je, podsjetimo, akcija SNV-a kojokj je cilj skinuti stigmu sa ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Statut na ćirilici Srđan Kolar je Penavi dao nakon odluke Vijeća da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, piše N1.

“Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru”, kazao je Penava.”Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam biti politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani… Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”.

“Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost”, kazao mu je Kolar.

Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine, kazao je: “Ovo sve, ova sjednica je organizirana kao suđenje srpskoj zajednici, pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Ovo je suđenje s unaprijed poznatom presudom. Mi dalje nećemo sudjelovat u raspravi”.

Nakon toga je napustio sjednicu Gradskog vijeća.

Podsjetimo, u srpnju ove godine Ustavni sud odlučio je da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.