CVITAN O AFERI KONZULTANTICA: Ne treba podgrijavati političke vatre, DORH se ne bavi politikom

dinko cvitan

Odbor za pravosuđe ipak nije raspravljao o izvješću o radu Državnog odvjetništva. Vladajući su raspravu odgodili jer nije stiglo mišljenje Vlade.

Državni odvjetnik Dinko Cvitan odgovorio je na neka pitanja o radu DORH-a, ali ne i o aferi Konzultantica.

“Nemojte me to pitati. Ja znam što govorim i s moje strane kao glavnog državnog odvjetnika ne treba podgrijavati nikakve političke vatre i tako dalje, jer se Državno odvjetništvo ne bavi politikom nego se bavi progonom”, prenosi Media servis.

Osrvrnuo se i na ponovljeno suđenje za slučaj FIMI medija i činjenicu da su sada svi promijenili svoje iskaze i tvrde da su nevini.

“Okrivljenici su se iskazali pred sudom da se ne osjećaju krivim, ali to još ne znači da su promijenili svoj iskaz. Kada dođe trenutak iznošenja obrane, tada ćemo čuti što će oni kazati. Tužiteljima je cilj i zadaća da u kaznenom postupku dokažu ono što piše u optužnici, a ja smatram pored siline dokaza koji se nalaze u tom predmetu, da će tužitelji dokazati.”

Vrijedi li njjihov iskaz u istrazi? “Naravno da vrijedi. Dali su iskaz i pred raspravnim vijećem.”

Demantirao je i tvrdnje da se sve više zadržavaju slučajevi na Županijskom sudu i da se politika upleće u slučajeve.

“Ja nisam da tu govorim o dojmu. Činjenica je da što se tiče uskočkih optužnica, da je 98 posto optužnica potvrđeno, a što se tiče uspješnosti, na razini 94 posto je osuđujućih presuda, prema tome, oni koji govore o tome da padaju optužnice, da se gubi tempo, mislim da su potpuno u krivu.”

Proteklih godina Cvitan se žalio na loše uvjete rada državnih odvjetnika no izgleda da se stanje promijenilo. “Popravljeni su, ali o tome ću više u izvješću.”