ĆURIĆ O USPONU ŽIVOG ZIDA: Imaju dobru strategiju – moguća je i njihova odlučujuća uloga

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Dražen Ćurić, novinar i politički analitičar, gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao najnovija istraživanja i značajan uspon Živog zida.

“Ova kriza u Agrokoru je pokazala da je hrvatsko biračko tijelo nezadovoljno tradicionalnim strankama i očajnički traži treći put. Popularnost Živog zida je teško predvidjeti, ali čini mi se da se može reći da biračko tijelo traži treći put i da će Živi zid i Most na sljedećim izborima dobiti znatno više mandata. Živi zid nema hipoteku sudjelovanja u vlasti i jednostavnije se postaviti kao oporba ne samo HDZ-u, nego i SDP-u. Čini mi se da oni uzimaju biračko tijelo više iz lijevog spektra. Iz nastupa se vidi da se oko ideloških tema ne izjašnjavaju i nisu radikalni, a radikalno kritiziraju gospodarsku situaciju”, rekao je Ćurić za N1.

A o tome može li se zamisliti budućnost Hrvatske u kojoj bi Živi zid imao odlučujuću ulogu, kaže:

“Meni se čini da onji imaju dobru strategiju. I sad su se izjasnili da neće u sljedećim izborima ulaziti u koalicije, nego čekaju izborni ciklus i imaju strategiju kakvu je imala Syriza u Grčkoj i koja i danas funkcionira. Ako tradicionalne stranke budu ovako oklijevale i stvarale dojam u javnosti da štite korupcionaške afere, ako ne žele pravosuđe osigurati od pritiska politike, i takav razvoj situacije je moguć”.