CRO DEMOSKOP: HDZ i dalje prvi, a čak 69.3 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru

Istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za siječanj, koje je za RTL provela agencija Promocija plus od 5. do 8. siječnja 2021. na uzorku od 1300 ispitanika pokazalo je kako je potres na Banovini najvažnija tema za 83.7 posto ispitanika.

Vladajući HDZ ostaje prvi izbor uz potporu od 28 posto. SDP je na drugom mjestu s 19.6 posto, a platforma Možemo! bilježi rast rejtinga pa su sada, nakon tri mjeseca, ponovno na trećoj poziciji s 8.4 posto potpore. Od te su se pozicije nešto udaljili i Most (7.4%) i Domovinski pokret (6.2%). Stranka s imenom i prezimenom i Pametno kao centar blago raste (2.9%). Slijedi IDS s 1.6 posto potpore na nacionalnoj razini.

Slijedi HSS s 1.3 posto pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 s 1.2 posto, a vidimo da je značajan postotak neodlučnih, više ih je nego u prosincu (15.5%).

Premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, 20.9 posto. Da je najpozitivniji političar predsjednik Republike Zoran Milanović, smatra 1.5 posto više ispitanika nego prošlog mjeseca, 17.3 posto u odnosu na 15.8 posto u prosincu, a daleko od dvojice predsjednika, ali ipak treći izbor je Tomislav Tomašević koji želi biti gradonačelnik Zagreba (3.2%). Petina građana (20%) poručuje da je najpozitivniji političar Nitko, objavio je RTL.

Na ljestvici najnegativnijih političara prvo mjesto zadržao je premijer Plenković iako ga u odnosu na prosinac nešto manje građana negativno ocjenjuje, 19 posto, 2.4 posto manje nego u prosincu. Puno manje negativan dojam nego u prosincu ostavlja predsjednik Milanović (11.6 posto u odnosu na 17.7 posto u prosincu), a na trećem mjestu najnegativaca je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s osam posto. Negativni doživljaj raste i Miroslavu Škori (4.4%) i Miloradu Pupovcu (2.7%) te Tomislavu Ćoriću (2.5%). Nešto manje negativnih ocjena nego prošli mjesec dobio je predsjednik sabora Gordan Jandroković (1.9%).

Predsjednik kod građana prolazi nešto bolje, prosječna mu je ocjena 3.13, a trojku, uz blagi pad, zadržala je i vlada (prosjek 2.54). Ocjena pada i Saboru, koji je na stanci već gotovo mjesec dana (2.29). Čak 69.3 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru, što je najveći postotak u zadnjih 12 mjeseci. U skladu s tim, najmanje građana u zadnjih godinu dana smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, njih 20.7 posto.

Komentiraj