CRO DEMOSKOP: HDZ i Andrej Plenković su “naj”, a 73 posto građana kaže da Hrvatska ide u krivom smjeru

andrej plenković, hdz

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u samom finišu kampanje pred drugi krug lokalnih izbora (od 01. do 03. lipnja), pokazalo da za 73 posto hrvatskih punoljetnih građana smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34 posto (prema 30,8 posto iz svibnja).Vodeća opozicijska stranka, SDP je u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježen rast izborne podrške te početkom lipnja bilježi izbornu potporu od 24,8 posto (prema 24,1 posto iz svibnja), prenosi N1.

Most je zadržao svoje treće mjesto sada s izborom od 7,2 posto (prije mjesec dana 10,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,1 posto (prema 7,6 posto iz svibnja). HNS je na petom mjestu s izborom od 3,0 posto (u odnosu na 3,6 posto iz prethodnog mjeseca). HSS je na šestom mjestu sa svojim najvećim postizbornim rezultatom koji ovaj mjesec iznosi 2,9 posto (prije mjesec dana 2,3 posto). Slijedi skupina od sedam stranaka s izborom između jedan i dva posto: Pametno (2%), IDS (1,8%), Stranka rada i solidarnost BM 365 (1,7%), HSP AS (1,2%), HSU i HSLS (po 1,1%), te HDSB (1%).

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 16,3 posto (u odnosu na 20,8 posto iz svibnja). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 15,8 posto (prema 13,8 posto iz svibnja). Na trećem je mjestu predsjednica Grabar-Kitarović s 11,6 posto izbora (prema 7,6 posto iz svibnja).

Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 9,4 posto (u svibnju 9,8 posto), dok je na petom mjestu bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov s izborom od 4,9 posto (prije mjesec dana 7,3 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (4,9 posto), Ivan Pernar (4,6 posto), Davor Bernardić (3,2 posto), Milan Bandić (3,2 posto) i Zlatko Hasanbegović (2,5 posto).