“CRNO BRDO” OPASNE TROSKE: Prijeti ljudima i prirodi a godinama se ne uklanja

Vlada je nedavno donijela odluku da tkz. “Crno brdo” opasne troske, lokacije s onečišćenim otpadom u zadarskom zaleđu, mora nestati za dvije godine, a 13 godina nije učinjeno baš ništa.

Nelegalni je to otpad, oko 140 tisuća tona troske, pohranjene nakon sanacije nekadašnje šibenske tvornice elektroda i ferolegura. S pitanjima tko ga je ovdje pohranio i tko ga treba sanirati, svi se loptaju kao s vrućim krumpirom.

I Europska je komisija upozoravala, Europski sud nalagao da se ono ukloni. Osobno je u Strasbourgu, u uredima Europske unije bio i bivši predsjednik bivše EKO-Udruge “Ravni kotari” Zdravko Belušić.

Koliko je vremena prošlo, bez ikakva pomaka, svjedoči i podatak da je Zdravko bivši predsjednik bivše udruge koja se bavila ovim problemom. Udruga je ugašena, tvrdi Belušić – jer nitko nije reagirao na njihove dopise i prosvjede. – Ima cijeli niz kancerogenih pahova – kancerogeni pireni, benzeni i dalje. Popis je velik. Veći su trideset puta, ne posto – nego što je dozvoljeno u prirodi, tvrdi.

Obećano je da će sanacija početi u roku od dvije godine, a birokratskim rječnikom rečeno, Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost trebao bi osigurati sredstva i provedbu sanacije lokacije onečišćene otpadom.

No, na terenu se konkretno još ništa ne događa pa će biti zanimljivo pratiti koliko će ova maslina narasti dok se problem napokon ne riješi.- Nemam informaciju kad će točno sanacija početi. Želio bih ohrabriti stanovnike Biljana Donjih, Nadina i susjedne općina Škabrnja da ne sumnjaju u hrvatsku Vladu jer hrvatska je Vlada riješila sve ključne probleme hrvatskog društva i naroda pa će riješiti i ovo. Apsolutno sam siguran u to, rekao je za HRT gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.

Istaknuo je kako se crno brdo nalazi u Benkovcu, ali da zemljište ne pripada gradu. Naime, zemljište je dijelom u privatnom, a dijelom u vlasništvu države.
– Apsolutno će se sve ukloniti i tu nema dileme. Na način koji je prihvatljiv i na zadovoljstvo i mještana i grada Benkovca te ćemo konačno postati eko zona iako smo i sada eko zona. Kad se riješi problem crnog brda to ćemo u cijelosti i postati, rekao je gradonačelnik.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!