CRNI JE PETAK 13.: Istječe rok za spuštanje podignutih cijena – Vlada spremna za kazne

Svanuo je crni petak za lovce u mutnom. Trgovcima koji su konverziju s kune na euro iskoristili za neopravdano podizanje cijena, danas je rok za vraćanje cijena na staro, to jest, na one prije uvođenja nove valute.

Izvor: Media servis

Sve one koji to ne učine, Vlada planira kazniti, a konkretni potezi trebali bi biti predstavljeni na današnjoj sjednici Vlade.

Ranije ovoga tjedna premijer Andrej Plenković poručio je kako neće oklijevati po tom pitanju.

“Vratite cijene na one prije uvođenja eura. Ponavljamo to još jednom. Sve službe su na terenu i radit će. Ukoliko se to ne dogodi, za one koji misle da mi nemamo instrumenata i alata, itekako imamo. Imamo i nećemo ih oklijevati koristiti već u petak. Od toga da vratimo cijene na neko ranije razdoblje pa do toga da krenemo sa ukidanjem subvencija i sa dizanjem poreza. I tu nećemo oklijevati, niti oko jedne od ove tri stvari.”

Da se razmišlja o ukidanju subvencija ili zamrzavanju cijena širem spektru proizvoda, potvrdio nam je ministar gospodarstva Davor Filipović gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa. Upitali smo ga i zašto se bježi od crnih lista, na što nam je kazao kako su poslali dopis prema 10 najvećih trgovačkih lanaca da im dostave cjenike za 80-ak proizvoda za cijelu prošlu godinu.

”I da nam kontinuirano krenu dostavljati svaka dva tjedna cjenike koje ćemo staviti na internet i omogućit ćemo svim našim građanima da na jednom mjestu mogu vidjeti kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima. Neću reći da je to crna lista, međutim ako građani mogu na jednom mjestu vidjeti i napraviti komparaciju, može se to u tom kontekstu promatrati”.

U međuvremenu je Državni inspektorat objavio rezultate pojačanih inspekcijskih nadzora cijena. Pokazali su kako se u 30 posto slučajeva radi o neopravdanom poskupljenju. Frizeri su podigli cijene od 20 do 50 posto, trgovci pekarske proizvode i do 30 posto, meso, jaja, sokove do 13 posto, dok je kod ugostitelja zabilježeno povećanje cijena od 0,5 do 15 posto, a iznimno i do 43 posto.

Poduzetnici su dosad poprilično burno reagirali na poruke Vlade o sankcioniranju i prebacivali lopticu odgovornosti, pa ćemo vidjeti hoće li tako biti i sada. No, jedno je sigurno, vraćanjem cijena na staro bar će se malo podebljati novčanici koji su sve tanji.