CRNE PROGNOZE: Manje žita, više cijene, nestašica hrane i – glad

Iz Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda stigla je još jedna loša vijest – prognoza prema kojoj će ovogodišnja žetva žitarica u svijetu podbaciti – prvi put u posljednje četiri godine.

Očekuje pad proizvodnje žitarica za 16 milijuna tona, ponajprije kukuruza i riže, dok stanovništvo u svijetu raste.

Budući će se i izvoz žitarica u svijetu smanjiti za 13 milijuna tona, ili za 2,6 posto, izvjesno je da će u svijetu biti manje raspoložive hrane, uz njezino poskupljenje.

I bez toga cijene hrane dosegnule su rekordne visine, a samo pšenica je na svjetskim burzama 60 posto skuplja nego prije godinu dana.

Prije objave progoze FAO-a, brojne su međunarodne institucije već upozorile da će u svijetu doći do nestašica hrane kakva se ne pamti desetljećima, piše Novi list.

Čak 323 milijuna ljudi u svijetu trenutačno “maršira u gladovanje” dok njih 49 milijuna u 43 zemlje “kuca na vrata gladi”, procijenio je David Beasley, direktor Svjetskog programa za hranu UN-a.

Čelnici Europske unije i SAD-a zatražili su od ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova mornarica u Crnom moru omogući izvoz oko 20 milijuna tona žitarica iz Ukrajine, blokiranih u njezinim lukama.

Putin im je odgovorio da će dopustiti izvoz ukrajinskih žitarica pod uvjetom da Zapad Rusiji ukine “odgovarajuće” sankcije.

Međutim, prema pisanju portala Politico, nema izgleda da se pitanje izvoza ukrajinskih žitarica uskoro riješi jer SAD i EU nisu spremni Rusiji ukidati nametnute kazne.