CRNE BROJKE: U Hrvatskoj je u 10 godina zabilježeno 726 silovanja, a mnoga nisu prijavljena

Priča o silovanju na tulumu, na kojemu je prije nekoliko dana nazočilo 50-ak mlađih osoba na istoku Hrvatske, šokiralo je javnost. Šokantna je i brojka da je u proteklih deset godina u Hrvatskoj zabilježeno 726 silovanja.

Porazni su to podaci, a zasigurno su i brojniji, jer zbog srama žrtve, koja najčešće bude “osuđena” od okoline da je i sama kriva što joj se taj užas dogodio, nemali broj silovanja se i ne prijavljuje.

Protiv tri osobe državno je odvjetništvo pokrenulo istrage zbog sumnje za silovanje samo prošli petak. U osječkom istražnom zatvoru zadržan je 25-godišnjak kojega se sumnjiči da je silovao 22-godišnjakinju na tulumu, u Rijeci je uhićen 24-godišnjak koji je, navodi se, 22-godišnjakinju silovao u veljači 2017., ali i u svibnju ove godine, dok je sisačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv 50-godišnjaka koji je od 15. kolovoza do proljeća 2019. godine silovao jednu žrtvu te prijetio dvjema osobama od veljače do 12. lipnja ove godine, piše Glas Slavonije.

Prema izvješću o istraživanju Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), procjenjuje se da je 13 milijuna žena u EU-u bilo žrtva tjelesnog nasilja u razdoblju od 12 mjeseci prije provođenja istraživačkih intervjua. Ovo se izvješće temelji na razgovorima s 42.000 žena u 28 država članica Europske unije. Tijekom istraživanja ženama su postavljena pitanja o njihovim iskustvima tjelesnoga, seksualnoga i psihičkoga nasilja, uključujući slučajeve nasilja od intimnog partnera, tzv. obiteljsko nasilje, također i pitanja o uhođenju, seksualnom uznemiravanju i ulozi novih tehnologija u iskustvima koja žene imaju s nasiljem.

Osim toga, postavljena su pitanja o iskustvima nasilja u djetinjstvu. Pojavljuje se slika nasilja koje je rašireno i pogađa živote mnogih žena, ali se sustavno ne prijavljuje nadležnim tijelima u dostatnoj mjeri. Primjerice, jedna od deset žena doživjela je neki oblik seksualnog nasilja od 15. godine, a jedna od 20 bila je žrtva silovanja. Samo 14 posto žena policiji je prijavilo svoj najozbiljniji slučaj nasilja od intimnog partnera, a 13 posto prijavilo je svoj najozbiljniji slučaj nasilja koje je počinila osoba koja nije njihov partner.

Otprilike jedna od četiriju žrtava seksualnog zlostavljanja, od partnera ili od osobe koja nije njihov partner, nije se obratila policiji ili nekoj drugoj organizaciji nakon najozbiljnijeg incidenta zbog osjećaja srama i neugode, navodi Agencija za temeljna prava.

Čak 12 posto žena doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja ili incidenta od odrasle osobe prije 15. godine. Ti oblici zlostavljanja obično uključuju odraslu osobu koja pokazuje svoje genitalije – osam posto ili dira genitalije, ili grudi djeteta – pet posto. Kao krajnost, jedan posto žena navodi da su u djetinjstvu bile prisiljene na seksualni odnos s odraslom osobom. U 97 posto slučajeva seksualnog nasilja nad djecom počinitelj je bio muškarac

To što je većina slučajeva neprepoznata i neprijavljena, ne znači da nasilja nema. Svaka od osoba koja je doživjela silovanje napravila je najbolje što je mogla i znala kako bi preživjela. Iz Ženske sobe dodaju da je mit da se većina silovanja događa u mračnim i napuštenim ulicama, noću, jer se silovanje, kao i ostali oblici seksualnog nasilja, događaju u jednakom omjeru i danju i noću. Više od 70 posto slučajeva događa se u domu žrtve, počinitelja, ili poznate osobe.

Komentiraj