CRNE BROJKE SUICIDA: U Hrvatskoj podiglo ruku na sebe 529 osoba, u EU čak 46.000

Svjetski je dan prevencije suicida. U spomen na sve osobe preminule od suicida u Hrvatskoj i Europskoj uniji Udruga životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje zapalit će svijeće i predočiti 46 tisuća europskih zvjezdica.

Bit će to u simboličnoj akciji koju će se održati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Akcija će trajati od 17:30 do 21:00 sati.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, a u Europskoj uniji zabilježeno je čak oko 46.000 suicida. Cilj ove akcije je upozoriti na velik broj osoba koje svake godine izvrše samoubojstvo i podići svijest o ovom i problemu depresije.

Udruge upozoravaju na zastrašujuće podatke Ministarstva unutarnjih poslova koji pokazuju velik porast samoubojstava kod djece i mladih.

Prema statistici MUP-a u Hrvatskoj su tijekom prošle godine od ukupno 529 osoba, žene izvršile 128, a muškarci 401 samoubojstvo. U dobnim skupinama od 0 do 25 godina (djeca i mladi) bilo je 38 izvršenih suicida, što je porast od 52% u odnosu na prethodnu godinu.

U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. Od svih dobnih skupina najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42 izvršena samoubojstva, čime je prestigla PU osječko-baranjsku, koja je godinu ranije držala drugo mjesto.