COVID PUTOVNICE: Zna se izgled certifikata – otkriva Krunoslav Capak

“Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice”, otkrio je za Jutarnji list Krunoslav Capak.

“Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi”, rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori, javlja Jutarnji list. “I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju”, dodao je Capak.

Još uvijek ne postoje vizuali, rekao je, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-putovnica. “Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva”, objasnio je Capak.

Također, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

“Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje”, zaključuje Capak te dodaje da će za naše državljane vrijediti pravila kao i za ostatak Europe.