ĆORUŠIĆU KAZNENA PRIJAVA: Evo što kaže Karačić, predsjednica Udruge za prava pacijenata

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić za Media servis je potvrdila da je podnijela kaznenu prijavu protiv ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, nakon njegova nedjeljnog istupa na javnoj televiziji kada je otkrio identitet pacijentice kojoj je pogreškom odstranio zdravi jajnik.

”Mi smo odmah sazvali sjednicu našeg upravnog tijela za pokretanje postupka oduzimanja licence za rad, koju treba oduzeti Hrvatska liječnička komora, zatim smo zahtijevali trenutni prekid obavljanja dužnosti ravnatelja. Poslali smo DORH-u prijedloga kaznene prijave s obzirom na članak 145. te naravno Agencija za zaštitu osobnih podataka mora reagirati”, rekla nam je Karačić.

Nabrojala nam je što je Ćorušić prekršio, uz GDPR.

”Iznošenje privatnih i osobnih podataka i cijele medicinske dokumentacije na javnoj televiziji. Problem je tim veći jer ne samo da krši prava pacijenata, nego krši i Kodeks medicinske etike deontologije, Zakon o liječništvu i najteži Kazneni zakon. Jer imamo članak 145 neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne, koju je liječi dobio za vrijeme svoga rada”.

Smatra da je Hrvatska liječnička komora trebala odmah u nedjelju reagirati i krenuti u postupak oduzimanja licence. HLK je za sada tek zatražila očitovanje gospodina Ćorušića.

”Vrlo su male reakcije koje su izašle u javnost. Kao da se svi boje reagirati. Primijetili smo nismo dobili neke reakcije osim naše reakcije koja je bila zaista ono što moramo, a moramo štititi prava pacijenata. Nitko drugi se nije toliko izložio uopće komentira. To zaista ne smije proći nekažnjeno. Ako to pokušava proći ispod radara u Hrvatskoj, već sam najavila poteze van Hrvatske”.