ĆORIĆ O CIJENI PLINA: Šok će građani morati doživjeti, a mi želimo da on bude manji

Ministar gospodarstva i održivog razvoj Tomislav Ćorić gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao moguća šokantna poskupljenja plina, kao i primjerice četiri puta veći račun za plin u KB-u Dubrava.

“Nijedna bolnica neće stati s radom niti će njihova osnovna djelatnost biti ugrožena, Ministarstvo zdravstva će vjerojatno u okviru svojih sredstava prenamijeniti dio njih i uputiti ih u tom smjeru. Vratimo se na razloge situacije, oni se nalaze u činjenici da na vrijeme nisu kupljene dovoljne količine plina. Ovo je situacija u koju su poduzetnici dovedeni ne svojom voljom i nepravedno, i vrlo vjerojatno će i pravno biti riješeno u njihovu korist. Ali ovi veći računi su šok sami po sebi”, rekao je Ćorić za N1.

“Imate konkretnu potrošnju jednog bolničkog sustava koji je definitivno sustav od strateškog interesa od ove država i nećemo dopustiti da on ne radi. Ministar će zasigurno na svojim stavkama ili u kontekstu prenamjene iznaći sredstva da se ovi računi podmire. Ali KB Dubrava kao i svi drugi treba pravno propitivati ovaj moment”, dodao je Ćorić.

“Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni. Ukoliko menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neki NO, ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding”, rekao je Ćorić.

“Ako me pitate da li RH treba namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koja su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske”, dodao je Ćorić.

Što se tiče građana, Ćorić je rekao da “država garantira i garantirat će da naši građani neće ostati bez plina”.

“Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni sto posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje”, rekao je Ćorić.

Kaže da Vladin plan još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca.

“Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku.”, rekao je.

Vjeruje da će mjere biti adekvatno adresirane.

“Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo. Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja eruopskih zemalja”, rekao je.

Šok će ipak morati doživjeti. “Zato što je jednostavno cijena plina na svjetskog tržišu narasla nekoliko puta”, rekao je.