CJEPIVO STIŽE U HRVATSKU: Prve doze već 26. prosinca – kampanja odmah sljedećih dana

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak videovezom s predstavnicima Stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Razgovaralo se o cjepivu protiv bolesti COVID-19. “Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove, odnosno njezina povjerenstva za humane lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje o cjepivu. Nakon toga slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice Europske unije pa tako i za Hrvatsku”, rekao je ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić.

“Uputu o lijeku za pacijenta, sažetak opisa svojstva lijeka za zdravstvene radnike i završno izvješće o ocjeni lijeka koje se objavljuje za javnost”, opisao je Tomić.

Nakon sjednice Europske agencije slijedi postupak odobravanja od Europske komisije, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom u srijedu očekujemo na svim jezicima članicama, navodi.

“Dolazak cjepiva predviđen je 26”, rekao je Tomić. “Nakon dobivanja odobrenja potrebno je provesti posebnu provjeru kakvoće koje radi država članica na čijem se teritoriju lijek pušta”, dodao je Tomić i istaknuo da HALMED nakon toga još mora dati svoju suglasnost temeljem dokumentacije. “To je postupak uzajamnog priznavanja, ali mi moramo dati nacionalnu suglasnost temeljem važećih dokumenata”, objasnio je.

Prve doze u manjim količinama dolaze 26. prosinca. “Radi se o inicijalnoj dinamici koja će se kasnije, u dogovoru s proizvođačem, razraditi”, objasnio je Tomić.

“Kampanja je predviđena 27., 28., i 29. prosinca. Cijepljenje će sigurno biti rasprostranjeno. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine. Kasnije će dolaziti nove doze”, rekao je Tomić.

Kako je istaknuo, cjepiva moraju zadovoljiti kriterije zahtjeva kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. “To je regulator provjerio u svim postupcima koji su bili detaljni i robusni. Nakon toga se uspostavlja sustav praćenja cjepiva. Efikasnost se gleda kroz klinička ispitivanja i svako cjepivo mora zadovoljiti određene uvjete efikasnosti, odnosno učinkovitosti. Minimum je oko 95 posto efikasnosti”, objasnio je Tomić.

Komentiraj