CIJEPLJENJE PROTIV KORONE: Niste na listi prioriteta – kako se prijaviti?

Upute oko prijavljivanja za cijepljenje objavljene su na stranicama HZJZ-a u sklopu 39 najčešćih pitanja i odgovora o cijepljenju protiv covida-19.

Među njima su i odgovori na pitanja o tome kada će se i kako cijepiti građani koji ne spadaju u prioritetne skupine.

1. Za cijepljenje protiv COVID-19 prijavljujete se izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

2. Ako niste u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

3. U RH se možete besplatno cijepiti protiv COVID-19 neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. Ako nemate izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

4. Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.

Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

5. Prije cijepljenja liječnik će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

6. Ljudima se savjetuje da se drže zadanih termina kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

Pokrećese  platforma za naručivanje

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik.hr su potvrdili da nije poznato kada će uopće početi cijepljenje građana koji ne spadaju ni u prioritetne ni ugrožene skupine.

”Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana.” Potvrdili su nam da se procjepljvanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni.

”U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja”, kažu iz HZJZ-a.

Platforma bi trebala biti dostupna na web adresi www.cijepise.hr, no ona ni danas još nije u funkciji.

U međuvremenu svoju je platformu za prijavu na cijepljenje prva predstavila Međimurska županija. Što će i kako napraviti druge županije još nije poznato.

Komentiraj