CIJENE HRANE DIVLJAJU: Treba zamrznuti cijene osnovnih životnih potrepština

Cijene u trgovinama svakodnevno rastu. Prehrambeni proizvodi bez kojih ne možemo sve su skuplji.

S jedne strane imamo nezadovoljne proizvođače – s druge strane ogorčene potrošače.

“Sniženje PDV-a potrošači apsolutno nisu osjetili. Za nas su proizvodi jednako skupi ili čak skuplji. Ne bih više povezivala ni povećanje cijena prehrambenih proizvoda niti s inflacijom, niti s povećanjem cijena energenata i slično. Mislim da se tu ostavlja dosta prostora za ekstraprofit i tako će biti dok se ne donesu određeni mehanizmi, poručila je Tanja Filipović Popović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Znamo da se cijene slobodno formiraju. No, kako bi pomogao kupcima, najveći je trgovački lanac u Francuskoj nakon pritiska Vlade zamrznuo cijene sto svojih proizvoda.

“Ono što mi zazivamo duže vrijeme jest zamrzavanje cijena osnovnih životnih potrepština. To je ono što bi možda jedino usporilo rast jer imamo građane koji više ne mogu osigurati osnovnu egzistenciju, tu prije svega govorimo o osjetljivim skupinama kao što su umirovljenici.

Imamo primjer susjedne Mađarske koja je to napravila i vrlo je dobro odjeknulo među građanima. Ne vidim zašto se tako nešto ne bi dogodilo u Hrvatskoj da se zaštite građani, rekla je Filipović Popović.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!