CIJENE ĆE DIVLJATI: Kava s posebnom gorčinom – govori se o 20 i čak 30 kuna

Dok čekamo ulaza u eurozonu, poskupljenja su već pokucala na vrata. Riječ je o energentima pa posljedično i svim drugim namirnicama.

Izvor: Media servis

Plan Vlade za ublažavanje još je na šturim usmenim natuknicama, a znamo da će ići niži PDV, što ne znači nužno i nižu cijenu.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da su hrvatska kućanstva do 1. travnja pošteđena udara, za razliku od poduzetnika, a zatim slijedi korekcija i Vladine mjere kojima je cilj zaštititi najugroženije dijelove stanovništva.

“Na način da ih sufinancira, kako račune za struju tako i za plin, u većem iznosu nego je to do sada bio slučaj. Država će na sebe preuzeti dio ovog troška poskupljenja, kroz smanjenje poreza na dodanu vrijednost, u jednom dijelu, a u drugom dijelu i kroz, nešto važniju ulogu Hrvatske elektroprivrede, do kraja veljače ćemo predstaviti ukupan paket mjera koji će obuhvatiti sve segmente.”

A kako Vlada može utjecati da se cijene u slučaju snižavanja PDV-a doista smanje? Ministar financija Zdravko Marić kaže da distributeri ne moraju sniziti cijenu, ali da su iskustva sa 14 opskrbljivača plinom različita.

”Sve to skupa nastojimo sagledati i taj paket mjera, i tri osnovna segmenta koje je premijer već najavio, probat ćemo sve ove aspekte o kojima govorite sagledati, ali to ne može biti puna garancija. Da ćemo učinit sve da se efekti preliju tamo gdje trebaju, da”.

A iz HUP-a su se oglasili o objavama da će kava poskupjeti na 20 kuna. Poručili su da su članice Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave pri HUP-u do sada uspjele amortizirale najveći dio troškovnog udara što zbog klimatskih promjena, što zbog pandemije i da se cijena korigirala oko 10 posto.

”Nadamo se kako će ovim našim naporima pomoći i najavljene mjere za ublažavanje troškovnog udara uzrokovanog porastom cijena energenata”, poručili su iz HUP-a i dodali da i dalje očekuju ukidanje posebnog poreza na kavu.

Podsjećamo kako se ovih dana u medijima pojavila i vijest kako bi kava u najstrožem središtu Zagreba, ba “špici” mogla koštati i 30 kuna.

Što će tek onda biti s cijenama na dubrovačkom Stradunu?!