CIGARETA UBIJA: Svaki treći Hrvat puši – godišnje umire 14.000 pušača!

pušenje, cigareta, pušačica, žena koja puši

Srčani i moždani udari, kao i plućne bolesti glavne su bolesti koje se povezuju s pušenjem. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umre 14.000 ljudi.

Izvor: Media servis

Tek rijetki uspijevaju prekinuti pušačke navike. Možda pomogne Škola nepušenja koja počinje od idućeg tjedna. “Bila sam pušač 22 godine i počelo me stiskati u prsima. Jedno sam se jutro probudila i odlučila sam prestati pušiti. Više nikada nisam popušila cigaretu”, kazala nam je jedna starija gospođa u provedenoj anketi.

“Ako pojedinac stvarno ne može prestati pušiti, onda je super da su psiholozi pronašli rješenje kako mu pomoći tijekom Škole nepušenja”, rekao nam je jedan mladić.

Hrvatska kuća disanja u Zagrebu posljednji ponedjeljak u rujnu pokreće besplatnu Školu nepušenja. Kroz nju će svi zainteresirani moći naučiti kako nastaviti život bez cigarete. Program se sastoji od grupnog rada u kojem se pronalaze rješenja za odbacivanje cigareta, otkriva za Prvi.hr specijalistica kliničke psihologije Latinka Basara koja je i voditeljica Škole nepušenja.

“Grupe su otvorenog tipa. Doslovno netko s ulice može doći u besplatnu Školu nepušenja. Uputnica nije potrebna, kao ni nikakvo liječničko mišljenje. Potrebna je samo dobra volja polaznika”, poručila je Latinka Basara.

Hrvatska je po broju ovisnika o cigaretama u samom europskom vrhu. Svaki treći Hrvat je pušač, između 25. i 64. godina. Hrvatska i dalje kaska u edukaciji, smatra Basara.

“Ljudi se generalno kod nas izgleda na taj način nose sa stresom. Za razliku od drugih europskih zemalja, mislim da iznimno malo kao društvo ulažemo u edukaciju koliko je pušenje štetno. Općenito je svijest u našem narodu vrlo niska”, izjavila je specijalistica kliničke psihologije.

Apstinenciju je moguće potaknuti snagom volje, ali i nizom učinkovitih mjera, ističe voditeljica Škole nepušenja.

“Neke aktivnosti koje mogu poslužiti kao zamjena je nešto što je inače nespojivo s cigaretom. Pušači često kažu kako im u momentu snažne žudnje naprave nešto što inače ne spajaju s cigaretom poput pijenja mlijeka ili stavljanja peperminta u usta”, otkrila je Basara.

U jednoj cigareti nalazi se više od četiri tisuće štetnih kemikalija. I to je samo jedan od mnogobrojnih razloga da ugasimo posljednju cigaretu u korist svojega zdravlja.