ČETVRTI PAKET SANKCIJA: EU donijela nove oštre “kazne” Rusiji zbog rata u Ukrajini

Europska komisija pozdravila je dogovor Vijeća za usvajanjem četvrtog paketa restriktivnih mjera protiv Rusije kao odgovor na njezinu brutalnu agresiju na Ukrajinu i njezin narod.

Izvor: Media servis

‘‘Ove sankcije dodatno će pridonijeti jačanju gospodarskog pritiska na Kremlj i osakatiti njegovu sposobnost financiranja invazije na Ukrajinu. Oni su koordinirani s međunarodnim partnerima, posebice sa Sjedinjenim Državama‘‘, priopćili su iz Komisije i objavili koje su mjere dogovorene:

– Potpuna zabrana bilo kakvih transakcija s određenim ruskim državnim poduzećima u različitim sektorima – vojno-industrijskom kompleksu Kremlja.

– Zabrana uvoza u EU za te proizvode od čelika koji su trenutno pod zaštitnim mjerama EU-a, što iznosi približno 3,3 milijarde eura izgubljenog izvoznog prihoda za Rusiju. Povećane uvozne kvote bit će raspoređene u druge treće zemlje radi kompenzacije.

– Dalekosežna zabrana novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim iznimkama za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU.

– EU je zabranila izvoz luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita, itd.) kako bi se izravno pogodila ruska elita.

– Popis sankcioniranih osoba i subjekata dodatno je proširen kako bi uključio više oligarha i poslovnih elita povezanih s Kremljom, kao i tvrtki koje djeluju u vojnim i obrambenim područjima, koje logistički i materijalno podržavaju invaziju. Tu su i novi popisi aktera aktivnih u dezinformacijama.

– Zabrana ocjenjivanja Rusije i ruskih tvrtki od strane agencija za kreditni rejting EU-a i pružanja usluga ocjenjivanja ruskim klijentima, što bi rezultiralo daljnjim gubitkom pristupa financijskim tržištima EU-a.

‘‘Današnji sporazum nadovezuje se na široke i dosad neviđene pakete mjera koje je EU poduzela kao odgovor na ruske akte agresije protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine i rastućih zločina protiv ukrajinskih civila i gradova. Kao čuvar Ugovora EU-a, Europska komisija zadužena je za praćenje provedbe sankcija EU-a u cijeloj Uniji. EU je ujedinjen u svojoj solidarnosti s Ukrajinom i nastavit će podržavati Ukrajinu i njezin narod zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući dodatnu političku, financijsku i humanitarnu potporu‘‘, priopćili su iz EK.

EU je, zajedno s ostalim članicama Svjetske trgovinske organizacije, pristala uskratiti ruskim proizvodima i uslugama tretman najpovoljnije nacije na tržištima EU. To slijedi nakon objave članova G7 11. ožujka. Na ovaj način obustavit će značajne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica WTO-a.

Iz Komisije objašnjavaju da ove akcije protiv Rusije štite bitne sigurnosne interese EU-a i njezinih partnera u svjetlu neprovocirane, smišljene i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, uz pomoć Bjelorusije. Oni su u potpunosti opravdani prema zakonima WTO-a.